*

Van cockpit naar keuken: hoe Romain Grosjean bijna chef-kok werd

Vincent Malafronte

Vincent Malafronte

6 december 2018 15:00

Van cockpit naar keuken: hoe Romain Grosjean bijna chef-kok werd
Peter van Egmond

Na een teleurstellend verlopen 2009 en het verliezen van zijn stoeltje bij Renault in 2010 scheelde het een haar of Romain Grosjean had een hele andere carrière gekozen. Enkel zijn leeftijd hield hem tegen om van zijn andere passie zijn werk te maken: koken.

Grosjean had er in 2009 een teleurstellend seizoen opzitten bij Renault. Hij mocht halverwege het seizoen instappen om Nelson Piquet junior te vervangen, maar kwam nooit uit de schaduw van teamgenoot Fernando Alonso. Begin 2010 kreeg hij te horen dat zijn contract niet werd verlengd en dus op zoek moest naar een andere uitdaging.

Grosjean in 2009 in actie in Singapore. © Sutton Images.

Dat kwam uiteraard hard aan bij de Fransman, maakt hij bekend in een column in The Players’ Tribune. “Bij mij is het alles of niets. Toen Formule 1 een gesloten boek leek te zijn, was het niks voor mij. Als ik niet in de Formule 1 kon rijden, wat moest ik dan? Ik was toen nog wat meer een dromer. Ik geloofde zo sterk in mijzelf, dat ik dacht dat ik van de ene op de andere dag wel even van carrière kon wisselen.”

Naast racen heeft Grosjean namelijk nog een passie: koken. “Ik groeide op met een liefde voor eten. Ik keek altijd naar mijn moeder die aan het koken was en kan nog steeds de heerlijke geuren van het eten herinneren. De geur van kaas, de smaak van chocolade. Chocolade is mijn religie!”

Begin dit jaar sprak FORMULE 1 exclusief met de Fransman over zijn passie voor koken. Die komt voort uit, ironisch genoeg, zijn tijd bij Renault in 2009, toen Grosjean op een streng dieet moest vanwege een gewichtstoename van de auto. “Na wekenlang bonen en kip te hebben gegeten was ik daar een beetje flauw van. Ik ging recepten opzoeken en me in eten verdiepen. Zo werd ik verliefd op koken”, vertelde hij.

In 2009 in actie op Suzuka. © Sutton Images.

Van die liefde wilde Grosjean zijn werk maken. “Ik pakte een trein vanuit mijn woonplaats Genève naar Parijs, waar mijn vriendin toen woonde. Ik belde dat ik langskwam en een chef-kok zou worden. Ik ben zelfs naar een opleiding gegaan, naar het fysieke gebouw. Maar ik mocht niet tekenen, omdat ik te oud was. Ik was toen 24, kan je dat geloven? Dus koken werd het niet.”

Wel bleef koken een passie van Grosjean. Als hij niet onderweg is kookt hij maar al te graag voor vrienden en familie. “Het is een manier om liefde te delen. Het ontspant me, leidt volledig me volledig af van racen en trainen.”

In 2010 heroverwoog Grosjean zijn opties. Hij reed Auto GP, ging terug naar de GP2 en dwong zo een plekje af bij Lotus in 2012, de reïncarnatie van Renault. Na vier jaar bij dat team komt hij sinds 2016 uit voor het Amerikaans Haas.

In Brazilië in actie voor zijn huidige werkgever Haas. © Sutton Images.

Lees meer over

Grosjean Renault

Gerelateerd