Giedo van der Garde heeft voor de hoofdrace van zijn laatste GP2-weekend flink wat werk te verrichten. De Nederlander start vanaf de twintigste plaats.

De kwalificatie op het circuit van Monza verliep chaotisch, vooral door een ongeluk van Esteban Gutierrez, die negen minuten voor het eind van de sessie zijn auto afschreef tegen de vangrails van de Variante Ascari.

Van der Garde, die nog niet aan een snelle run was toegekomen, bleef aanvankelijk op de baan in de hoop dat het wrak snel zou zijn weggetakeld. Toen dat erg lang duurde, kwam de Nederlander binnen, alvorens in de resterende minuten een poging te doen zijn twintigste tijd te verbeteren.

Dat lukte niet doordat vrijwel alle andere coureurs hetzelfde plan hadden, en het dus een drukte van belang was op de Italiaanse piste. Van der Garde kon twee geklokte ronden rijden, maar werd in beide daarvan gehinderd door langzamere auto’s.

“Wat een fiasco”, aldus Van der Garde na afloop. “Dit is echt ongelooflijk balen, want ik heb werkelijk geen een vrije ronde kunnen rijden.”

Tot overmaat van ramp voor de coureur uit Veenendaal ging de poleposition naar Charles Pic, die slechts vijf punten achter Van der Garde de derde plek in het klassement bezet. Jules Bianchi, een van Van der Gardes andere opponenten, start als negentiende, een plaats voor de Nederlander.