Giedo van der Garde rijdt komende vrijdag op Monza in de eerste vrije training voor Sauber en krijgt een duidelijke opdracht mee van het team: het beste compromis vinden tussen topsnelheid en downforce.

Testrijder Van der Garde neemt in VT1 de Sauber C33 over van vaste kracht Adrian Sutil en eerstgenoemde verheugt zich er nu al op weer in de cockpit plaats te nemen: “Zeker op Monza, want de sfeer is er altijd fantastisch, je voelt de passie van de fans, en het is een leuke baan waarop we met de nieuwe auto’s – in hun speciale lage downforce-configuraties – ontzettend hard zullen gaan.”

Voor de Nederlander wordt het als derde man zoals wel vaker zaak het team te helpen de bolide zo goed mogelijk af te stellen. “En op Monza is het belangrijk een hoge topsnelheid te hebben op de rechte stukken en snel te zijn door de chicanes”, weet hij.

“We moeten qua downforce dus een compromis zien te vinden tussen snelheid voor de rechte stukken aan de ene kant en een goed uitgebalanceerde bolide aan de andere kant. Tijdens VT1 zal ik dan ook verschillende setups proberen om de best mogelijke oplossing te vinden”, aldus de coureur die veel rondglijdende en oversturende auto’s verwacht te zien op het razendsnelle Monza.