Giedo van der Garde is zonder kleerscheuren tevoorschijn gekomen uit wat hij zelf omschrijft als ‘een van de zwaarste crashes die ik ooit heb meegemaakt.’

De Nederlander testte woensdag voor Sauber op het circuit van Silverstone en raakte met nog twintig minuten op de klok in Copse Corner van de baan. Daar raakte hij op hoge snelheid de vangrails. De Sauber C33 was afgeschreven.

“Dit moet wel een van de zwaarste ongelukken zijn geweest die ik ooit heb gehad”, vertelde Van der Garden a afloop tegen autosport.com. “Misschien dat de harde wind me parten heeft gespeeld: de auto brak plotseling uit en hoewel ik hem aanvankelijk nog hield, zwiepte hij toen plotseling de andere kant op en was er geen houden meer aan.”

De in de auto ingebouwde G-sensor registreerde een dusdanig hoge waarde (Sauber heeft nog niet gezegd hoeveel, red.) dat Van der Garde voor een inspectie naar het medisch centrum van Silverstone werd gebracht. Daar bleek de coureur in orde.

“Het is jammer dat ik gecrasht ben, want het ging heel goed vandaag”, aldus Van der Garde. “Gelukkig heb ik toch nog 84 ronden kunnen rijden.” Sauber concentreerde zich vandaag op een alternatieve afstelling van de auto, met het oog op het toekomstige verbod op FRIC (Front and Rear Interlinked Suspension) dat mogelijk al bij de komende Grand Prix van Duitsland van kracht wordt. Van der Garde reed de vierde snelste tijd van de dag.