Het DTM-avontuur van Renger van der Zande is na één seizoen voorbij. Op zijn website geeft de Nederlandse coureur aan dat de voorkeur van Mercedes-Benz uitgaat naar rijdersopties die beter aansluiten op de zakelijke markten Duitsland en Noord-Amerika.

 

Van der Zande had lange tijd hoop dat hij na een bemoedigend debuutseizoen zou mogen aanblijven bij Mercedes. Volgens hem stond de sportieve leiding achter hem, maar koos het concern voor opties die commercieel aantrekkelijker zijn. Zoals de voormalig Formule 1-coureurs David Coulthard en Ralf Schumacher en het ‘vrouwvriendelijke beleid’ met Susie Stoddart-Wolff.

 

Daarnaast kreeg het merk volgens Van der Zande de kans om een rijder te contracteren die als ambassadeur kan dienen voor de belangrijke Noord-Amerikaanse markt. Hij doelt daarbij waarschijnlijk op de Canadees Robert Wickens. Van der Zande berust in zijn lot.

 

“Het is het beeld in de autosport op dit moment”, zegt hij. “Ook in de Formule 1 is het merendeel van de stoeltjes gekocht. Het is dringen geblazen voor coureurs die het vooral van talent en prestaties moeten hebben.”

 

“Ik zit er niet echt mee”, vervolgt Van der Zande. “Ik zie het als een ‘fact of life’. Ik ben in een verkeerde tijd op het internationale podium gekomen. Ik kan ook geen grote thuismarkt of een suikeroom meebrengen.”

 

Van der Zanden heeft inmiddels een aantal alternatieven aangereikt gekregen, waaronder in de LMP2-klasse van het World Endurance Championship en de Porsche Supercup. “Het verheugt me dat ik bij veel teambazen in relevante autosportklassen welkom ben”, aldus Van der Zande.

 

“Ze kennen me als snelle rijder die sterk is in ontwikkelingswerk en als ze dan teambudget hebben komt het tot een contract. Ik hoop binnen enkele weken mijn definitieve plan voor 2012 kenbaar te maken. Ik denk dat ik in 2012 meer zal racen dan ooit, mede omdat ik nu de verbreding zoek als allrounder.”