Alfa Romeo-teambaas Frédéric Vasseur heeft er alle vertrouwen in dat zijn voormalige pupil Charles Leclerc het gaat redden bij Ferrari. Dat komt niet alleen door zijn talent, maar ook door wat hij Leclercs ‘grootste kracht’ noemt: “Hij voelt zich in iedere omgeving thuis.”

“Een speciaal wereldje”, noemt Vasseur de Formule 1. Zeker als het aankomt op jonge coureurs, op grote talenten, en of ze hun belofte inlossen of niet. “Er zijn jonge coureurs die in de opstapklassen barsten van het talent, maar bij wie zodra ze in de Formule 1 komen iets verandert in hun hoofd. Bijvoorbeeld dat ze geïntimideerd worden door hun omgeving, een teamgenoot of om het even wat”, verhaalt Vasseur.

“Er zijn ook coureurs”, zo vervolgt hij, “die een uitstekend eerste seizoen rijden, maar daarna niet meer boven de middenmoot raken. Omdat ze ondertussen hun eerste jaarloon op de bank hebben en andere dingen in het leven hebben ontdekt, hun focus verliezen. Ik noem geen namen, maar voorbeelden genoeg als je twintig jaar terugkijkt.”

De Fransman kan het weten. Ja, hij stapte zelf pas in 2016 de Formule 1 in als leidinggevende bij Renault en is pas sinds medio 2017 teambaas van wat nu Alfa Romeo is, maar daarvoor was Vasseur jarenlang een kampioenenmaker in de opstapklassen met ART. Lewis Hamilton, Sebastian Vettel, Nico Rosberg en Charles Leclerc – het is maar een selectie van de coureurs die met de Franse stal, vaak met de nodige titels op zak, de autosportladder beklommen.

Wat hij maar wil zeggen: het ene talent is het andere niet. “En Formule 1 is geen exacte wetenschap, hè, maar een sport.” En sport, zo weet Alfa Romeo’s teambaas, ‘is een psychologisch spel’. “Je moet mentaal sterk zijn. Goed in je vel zitten. Er is meer dan zuiver talent en de inspanning die je levert: je moet ook sereen blijven.”

Het brengt hem terug bij Leclerc, die hij vorig jaar nog onder zijn hoede had bij het team dat toen nog Sauber heette. “Die dreef heel seizoen 2018 op onwrikbaar vertrouwen, de drift om zo goed mogelijk te presteren, honderd procent geconcentreerd te zijn op de job.”

Wat ook bij deze andere kant van de sport hoort, zegt Vasseur, is dus Leclercs ‘grootste kracht’. “Dat hij zich in iedere omgeving thuis voelt. Hij kent mijn zonen en kletst met hen over dingen die achttienjarigen interesseren, maar zet hem morgen in pak aan tafel met de directeur van een internationale topbank, en hij valt niet uit zijn rol.”

In FORMULE 1 nr. 03 lees je een uitgebreid interview met Vasseur, waarin ook Esteban Ocon, Stoffel Vandoorne en natuurlijk de perspectieven van het Alfa Romeo-team ter sprake komen. ‘De top drie is compleet ongenaakbaar, wij rijden voor het B-podium.’ FORMULE 1 nr. 03 ligt nu in de winkel of is hier te bestellen.