Volgens Frédéric Vasseur is zijn vertrek als teambaas van Renault te wijten aan gebrek aan één enkele visie binnen het team: “De neuzen stonden niet allemaal dezelfde kant op.”

Nadat Renault op woensdag in een statement had laten weten dat de Franse constructeur en Frédéric Vasseur in goed overleg uit elkaar gingen, heeft de Fransman op persoonlijke titel zijn licht laten schijnen over de kwestie. Hij geeft daarbij aan dat team gehinderd werd door het gebrek aan één enkele visie binnen het management van het team.

“De neuzen stonden binnen het leidinggevende team van Renault niet allemaal dezelfde kant op. Als je succesvol wilt zijn in de Formule 1, heb je echter één iemand nodig die de scepter zwaait en zul je als team één visie moeten volgen. Gebeurt dan niet, dan houdt dat de boel en daarmee de ontwikkeling van het team op. Daarom was dit voor mij het moment om het team vaarwel te zeggen.”

Vasseur geeft toe dat de beslissing om te stoppen, die hij voor zichzelf naar eigen zeggen overigens pas in de eerste week van het nieuwe jaar maakte, de nodige frustraties met zich meebrengt.

“Het is een beetje alsof je een huis gaat bouwen, maar er vervolgens na het leggen van de fundering het bijltje bij neerlegt. Maar goed, het is niet anders. Mijn besluit staat vast.”

Vasseur zal dus niet langer betrokken zijn bij de ontwikkeling van het team, maar gelooft wel dat Renault de voor dit jaar gestelde doelen kan behalen: “Het doel is om dit jaar bij de beste vijf teams te eindigen en ik denk dat dit een realistische ambitie is. De fundering is goed. De nieuwe bolide is de eerste auto die om de Renault-krachtbron heen gebouwd wordt en ook op motorisch vlak maakt Renault mooie stappen.”

Of we Vasseur nog terug gaan zien in de Formule 1? “Ik weet niet of er nog een keer een nieuw project voor mij in zit. De tijd zal het leren. Maar ik houd van autosport in de breedste zin van het woord en dat is dus meer dan de Formule 1 alleen”, aldus de Fransman.