Jean-Éric Vergne baalt op het moment behoorlijk van zichzelf. De Fransman zette zijn Toro Rosso tijdens de laatste vrije training in de banden, met als gevolg dat hij er in de kwalificatie niet aan te pas kwam.

In zijn terugblik op de zaterdag geeft Vergne eerlijk toe dat het zijn eigen schuld is dat hij zijn kans op een goede startplaats al in de laatste vrije trainingen verspeelde: “De fout die ik toen maakte, heeft me veel gekost. Ik heb daardoor namelijk niet veel kunnen rijden in de ochtendtraining, waardoor ik ook maar moeilijk kon wennen aan de auto, die we na gisteren uiteraard wat hebben veranderd.”

“Wat me daarnaast nog parten speelde, was het verkeer waar ik telkens in vast kwam te zitten. Ik heb echt geen één vrije ronde kunnen rijden, dus het was allemaal gewoon erg frustrerend voor me”, erkent Vergne, die zegt dat hij door het drukke verkeer voor zijn neus alsnog niet goed heeft kunnen aanvoelen hoe zijn auto het nu doet op het Circuit Gilles Villeneuve.

Ondanks al zijn teleurstelling en zijn twintigste startplaats, probeert de jonge Fransman toch nog met enig vertrouwen vooruit te kijken naar de race. “Op zondag doen we het altijd beter, dus we moeten morgen maar gewoon aankijken hoeveel terrein we dan kunnen goedmaken.”

Teamgenoot Daniel Ricciardo deed het min of meer naar verwachting door een veertiende tijd te realiseren. “Niet slecht”, oordeelt hij. “Zeker niet als je je bedenkt dat we eerder dit weekend niet bepaald snel onderweg waren. Ik denk dat dit het maximaal haalbare was, en dat we tevreden mogen zijn met hoe we onze auto van gisteren op vandaag hebben weten te verbeteren.”