Tussen alle Formule 1-perikelen door, zou je bijna vergeten dat Max Verstappen dit jaar ook nog een uitstekend debuutseizoen in de Formule 3 doormaakte. Op Redbull.com blikt hij terug.

Verstappen beëindigde afgelopen weekend het Europees Kampioenschap Formule 3 op de derde plaats, nadat hij op Hockenheim nog even zijn tiende seizoensoverwinning had geboekt – meer dan wie dan ook. En dat terwijl hij een jaar geleden nog nooit in een Formule 3 gereden had.

“Voor je gaat rijden weet je natuurlijk niet wat je kunt verwachten”, zegt de Nederlander daarover. “Maar nadat ik een paar rondjes had gedaan, voelde ik me op mijn gemak, voelde ik de limiet een beetje aan. Het is heel anders dan karten: het remmen en gasgeven, hoe je in de auto ziet, het zicht. Maar ik was gelijk snel.”

Over het hoogtepunt uit zijn seizoen hoeft de Red Bull-protegé niet lang na te denken: “Zes keer op rij winnen, op Spa en op de Norisring, dat was wel het beste moment.” Zeker op de Norisring deklasseerde Verstappen de concurrentie: in de regen was hij twee seconden per ronde sneller.

Tegenslag was er echter ook, zegt Verstappen. “In mei op Hockenheim crashte ik in de haarspeldbocht. Ik remde te laat, blokkeerde de wielen en reed tegen een andere auto op.” Daar trok hij meteen zijn les uit: “Ik denk daar niet meer aan, want je wordt vanzelf meer ervaren, zodat je meer door krijgt dat je in de eerste rondes later moet remmen dan in de latere. Het was een groot leermoment.”

Bullshit

In augustus kwam de veelbesproken aankondiging van Verstappens Formule 1-stoeltje bij Toro Rosso in 2015. Kritiek op zijn jonge leeftijd – in Melbourne is hij nog altijd pas 17 – was niet van de lucht: hij zou mentaal gezien nog niet klaar zijn voor het zware beroep van Formule 1-coureur. Het deert Verstappen niets: “Ik heb totaal geen problemen met het mentale gedeelte! Ik ben heel relaxed. Ik wil niet eens nadenken over mentale stress en dat soort dingen, want om eerlijk te zijn vind ik dat bullshit.”

Er staat dit jaar nog één grote wedstrijd in Verstappens agenda, namelijk de beroemde Formule 3-Grand Prix van Macau. Hij bereidt zich er al grondig op voor. “Volgende week ga ik het circuit alvast verkennen in de simulator van Red Bull. Het is belangrijk om het circuit al een beetje te kennen voordat je er gaat rijden. Ik heb de Masters op Zandvoort al gewonnen dit jaar, dus dat ga ik ook proberen in Macau.”