De eerste vrije training voor de Grand Prix van Oostenrijk is een prooi geworden voor Max Verstappen. De Nederlandse wereldkampioen klokte voor een muur van oranje-publiek een snelste tijd van 1:06.302, ruim twee tienden sneller dan Charles Leclerc die op de tweede plaats eindigde. Derde werd Lewis Hamilton op vier tienden.

De race dit weekend op de Red Bull Ring wordt verreden volgens het sprintrace-format en dat betekent slechts één vrije training voor de kwalificatie die vrijdagmiddag om 17:00 uur volgt. Weinig tijd om de auto’s af te stellen dus en dat was merkbaar. Direct vanaf het openen van de pitstraat schoot de een na de andere bolide de baan op.

Tijdschema GP Oostenrijk: Hoe laat beginnen de sessies?

Ook Verstappen ging al vroeg in de sessie de baan op en liet er geen gras over groeien. De Nederlander pakte al snel de toppositie in het tijdenklassement. De enige die aanvankelijk een beetje in de buurt van zijn 1:07.496 kwam was Fernando Alonso. Het verschil met de Spanjaard bedroeg echter al ruim zeven tienden van een seconde. Teveel, vond Charles Leclerc. De Ferrari-coureur pakte de handschoen op en waagde een poging om dichter in de buurt van Verstappen te komen. Dat lukte deels: de 1:08.064 van de Monegask was weliswaar goed voor de tweede tijd, maar nog steeds een halve seconde langzamer dan de snelste tijd van Verstappen.

Norris valt stil

Voor Lando Norris duurde de sessie slechts twintig minuten. De Engelse McLaren-coureur meldde over de boordradio dat er rook onder zijn stoel vandaan kwam. Hij kreeg van het team het advies om zijn MCL36 direct stil te zetten. Norris deed dat in bocht 6, op een potentieel gevaarlijke plaats. De wedstrijdleiding greep direct in en besloot de sessie stil te leggen.

Na een minuut of zeven werd de sessie hervat. Een aantal coureurs had de rode banden onder geschroefd voor een kwalificatierun en dat was te merken in de rondetijden die rap naar beneden gingen. De eerste die in de 1:06 dook was Leclerc met een 1:06.650. Verstappen antwoordde direct met een 1:06.302. Ook de kersverse Grand Prix-winnaar Carlos Sainz was snel op de zachte compound, hij nestelde zich voorlopig op de derde plaats.

Tweede rode vlag

Het leek er even op dat de teams de sessie zonder al te veel incidenten zouden uitrijden, maar twintig minuten voor tijd werd er opnieuw met rode vlaggen gezwaaid. Dit keer was het niet een coureur die in de problemen was gekomen, maar bleek er een probleem met het circuit zelf. Tussen bocht 6 en 7, tegenover de Nederlandse tribune, was een lange strip rubber tussen de kerbs en de afscheiding van de baan losgekomen.

Nadat de meterslange rubberstrip in z’n geheel was weggehaald, kon de sessie weer worden voortgezet. Hamilton meldde zich meteen aan het front: zijn 1:06.909 betekende een voorlopig derde tijd, achter Verstappen en Leclerc. Door de beperkte trainingstijd werd het echter al gauw voller en voller op de korte Red Bull Ring. Het drukke verkeer hielp niet om de rondetijden nog verder naar beneden te krijgen en zorgde voor frustratie bij onder andere Verstappen en Pierre Gasly die zich beklaagden over langzamere auto’s.