Met een dominante overwinning in Mexico heeft Max Verstappen vandaag zijn tweede zege van het jaar geboekt. De Nederlander veroverde in de openingsronde de leiding en reed daarna onbedreigd naar de zege – voor Sebastian Vettel en Kimi Räikkönen. Lewis Hamilton finishte in een moeizame race als vierde en heeft nu genoeg punten voor de wereldtitel.

Op twee fronten werd er vandaag gestreden in Mexico: om het wereldkampioenschap en om de dagzege. Hamilton scoorde met zijn vierde positie 12 punten, waardoor hij op 358 punten komt in het kampioenschap en niet meer in te halen is door Vettel. Hamiltons vijfde wereldtitel is een feit; net als vorig jaar wint hij hem in Mexico. De dagzege ging naar Max Verstappen, die net als in 2017 domineerde in Mexico-Stad. Hij legde de basis voor zijn overwinning bij de start.

Verstappen pakt de leiding bij de start, Hamilton neemt P2 over. © Sutton.

Raketstart Hamilton
Bij de start komt Lewis Hamilton van de top drie het best van zijn plek; hij zet zijn Mercedes direct tussen de twee Red Bulls in. Ricciardo kan de Zilverpijl niet afhouden, maar Verstappen wel: de Nederlander zet zijn auto aan de binnenkant bij bocht 1 en neemt de leiding over. Daarachter behouden Vettel, Bottas en Räikkönen hun posities en komt iedereen op Esteban Ocon na ongeschonden de eerste ronde door.

Fernando Alonso is in ronde 5 de eerste uitvaller van de race. De Spanjaard heeft in de openingsronde een stuk vleugel opgevangen van Ocons Force India en dat blijft hangen onder zijn auto. Alonso moet zijn auto daarom langs de baan parkeren, met een virtual safetycar tot gevolg.

Mercedes trapt in ronde 12 de eerste serie pitstops af, gevolgd door de Red Bulls en – als laatste – de Ferrari’s. De orde is daarna hersteld met Verstappen op kop, voor Hamilton, Ricciardo, Vettel, Bottas en Räikkönen. Achter de top 6 komt Pérez op supersoft naar voren, voor beide Renaults.

Verstappen rijdt comfortabel aan de leiding. Daarachter zitten Hamilton, Ricciardo en Vettel dicht bij elkaar in de buurt, maar niemand kan lange tijd aanvallen. Bovendien spelen de banden een rol: iedereen rijdt op supersofts en die banden slijten snel.

Hamilton worstelt op versleten banden. © Racepictures.

Forse bandenslijtage
De tweede virtual safetycar van de dag komt er door Carlos Sainz. Zijn Renault valt stil in ronde 31, waardoor de Spanjaard een top-10 klassering in rook ziet opgaan. Het gat tussen Ricciardo en Vettel slinkt dan ook, waardoor de Duitser nu wel een geslaagde inhaalactie kan plaatsen. Vettel schuift op naar P3, Ricciardo verliest een positie. Vettel rijdt daarna naar Hamilton toe en verschalkt zijn titelconcurrent met DRS – onder luid gejuich van de Mexicaanse fans.

Waar de Mexicaanse fans niet voor juichen is de uitvalbeurt van Sergio Pérez in ronde 40. De Force India-coureur kampt met een probleem en moet zijn auto tijdens zijn thuisrace in de pitbox parkeren.

De Mercedessen kampen ook in Mexico met extreme bandenslijtage. Hamilton schiet een keer rechtdoor in bocht 1 na een inhaalpoging van Ricciardo, terwijl teamgenoot Bottas een ronde later precies hetzelfde doet. Het is duidelijk dat lang niet iedereen de finish in Mexico zal halen met een eenstopper.

Ricciardo weet Vettel lang af te houden, maar het mag niet baten: in ronde 62 valt zijn Red Bull stil. © Racepictures.

Ricciardo’s pechduivel slaat weer toe
In ronde 48 is het dan ook tijd voor de tweede serie pitstops: beide Mercedessen komen binnen, net als Verstappen – die de leiding behoudt – en Vettel, die terugvalt naar P3. Hamilton en Bottas vallen terug tot de vijfde en zesde positie. Ricciardo weet Vettel op knappe wijze af te houden in de slotfase, maar het mag niet baten. Zijn Red Bull valt in ronde 62 stil, waardoor zijn achtste uitvalbeurt van het seizoen een feit is.

Verstappen rijdt ondertussen onbedreigd aan kop. Hij heeft in de slotfase zelfs tijd om het team te vragen zijn motor terug te schroeven. Het zegt genoeg over zijn race: Verstappen heerst. Hij pakt in Mexico zijn tweede overwinning van het seizoen.

Vettel finisht als tweede, Räikkönen derde. De Mercedessen volgen op posities vier en vijf, gevolgd door de subtop met Hülkenberg, Leclerc, Vandoorne, Ericsson en Gasly. De Zilverpijlen hebben een moeilijke dag, maar Hamilton zal er niet wakker van liggen: hij heeft aan P4 genoeg om zijn vijfde wereldtitel binnen te halen.

Lewis Hamilton: vanaf vandaag vijfvoudig wereldkampioen. © Sutton.