Max Verstappen zou niet zoveel veranderen aan zijn uitspraken uit Canada dat het seizoen ‘ruk’ verloopt. Dat vertelt de Nederlander in Bakoe. “Ik wil winnen, maar dat is nu niet het geval.”

Verstappen draaide er niet omheen, twee weken geleden in Canada. Zijn Red Bull ging stuk terwijl hij op de tweede plek rondreed. “Helemaal ruk”, zei hij over zijn uitvalbeurt, en over zijn seizoen tot op heden zei hij eigenlijk hetzelfde: “Het is heel het seizoen al ruk.”

Twee weken later, in Bakoe, vertelt Verstappen in het vragenrondje met de Nederlandse pers dat hij ook nu nog ‘niet zoveel zou afwijken’ van die uitspraken. “Ik wil winnen, maar dat is nu niet het geval.” Verstappen denkt dat hij dit jaar altijd het beste uit zijn materiaal heeft gehaald, maar dat is niet genoeg voor de ambitieuze tiener: “Na vorig seizoen hadden we verwacht een stap naar voren te maken, in plaats van ons weer naar de top toe te moeten werken. Dan is het dus niet zoals het moet”, concludeert hij. Geen spijt, dus, van die uitspraken uit Canada? “Nee. Wat moet ik dan zeggen?”

Verstappen zegt nog wel met Red Bull gesproken te hebben, maar is niet door het team aangesproken op zijn uitspraken. “Het is niet zo dat ze me vroegen waarom ik dat had gezegd.” De Nederlander is er stellig over dat de resultaten niet zijn zoals hij had gehoopt: “Ik kan de sterren van de hemel rijden, maar dan word ik nog vijfde, wat heb ik daaraan?”

Volgens Red Bull-teambaas Christian Horner is Verstappen wat zijn rijden betreft aan zijn beste seizoen in de Formule 1 bezig, iets wat Verstappen zelf ook zo ervaart. “Mijn eigen performance is vooruitgegaan, dat is positief, maar het lijkt me ook normaal, want je groeit gewoon nog.”

Wat niet beter lijkt te worden, is de Renault-motor achterin zijn Red Bull. Verstappen verwacht dit jaar op motorisch vlak geen wonderen. “Ik hoop dat het volgend jaar beter wordt. Ik weet niet wat er speelt voor 2018, maar voor dit jaar speelt er op het moment niet veel. We zien wel.” Toch is het niet alleen de motor die verder verbeterd moet worden. “De auto is wel een stuk vooruitgegaan, maar moet ook nog wel verbeterd worden”, meent hij.