Max Verstappen vindt het jammer dat er af en toe boegeroep klinkt vanaf de tribunes. Volgens hem zijn mensen die zich daar schuldig aan maken ‘geen echte liefhebbers van de Formule 1’ en hij baalt ervan dat zij het gevecht tussen de coureurs ‘niet kunnen waarderen’.

Het is sinds de Grand Prix van Groot-Brittannië weer opgelaaid: het boegeroep vanaf de tribunes. Max Verstappen kon rekenen op gejoel van een deel van de massaal aanwezige Britse fans, die vooral Lewis Hamilton kwamen steunen.

Dat het niet botert tussen de fans van de twee titelrivalen van 2021, is geen geheim. Ook vorig jaar ging het boegeroep heen en weer en waren bijvoorbeeld op Zandvoort de rollen omgedraaid. Vorige week kreeg Verstappen tijdens een interview na de kwalificatie op Silverstone veel boegeroep te horen, maar daar trok de Nederlander zich weinig van aan.

Lees ook: Wolff heeft geen begrip voor gejuich na crash Hamilton: ‘Niemand zou dat moeten doen’

Nu haalt hij echter uit naar de ‘fans’ die zich schuldig maken aan boegeroep, jegens welke coureur dan ook. “Die mensen zijn niet echt Formule 1-fans”, zegt Verstappen in gesprek met The Guardian. “Ze kunnen niet echt genieten van wat er op dit moment gebeurt: veel geweldige coureurs die het tegen elkaar opnemen.”

“Maar dat kunnen ze niet waarderen en dat is een beetje jammer”, vervolgt Verstappen. “Hoe vaak maak je dat soort dingen mee? Zo’n intense rivaliteit of dit soort gevechten. Deze mensen zijn geen liefhebbers van de sport”, maakt Verstappen zijn mening duidelijk kenbaar.

Lees ook: ‘Slechte beurt Oranje-legioen, voetbalgedrag hoort niet bij de F1’

Ook Lewis Hamilton en Mercedes-teambaas Toto Wolff veroordeelden het boegeroep van de fans. “We kunnen veel beter”, zei Hamilton in Silverstone. “We hebben hier geweldige fans die allemaal emoties hebben, maar boegeroep past daar niet bij.” Hamilton vermoedde dat zijn fans nog de pijn van vorig jaar, toen hij de titel in de laatste ronde in Abu Dhabi uit handen zag glippen, de mogelijke oorzaak was. “Maar dan nog doe je dat niet.”

“Dat gedrag hoort in geen enkele sport thuis”, vulde Wolff aan. “Het is onsportief. Het enthousiasme van de fans en de steun voor Lewis hier is fantastisch, maar als je iemand wat minder mag, hou dan gewoon je mond. Geen enkele coureur verdient zoiets, ongeacht wat er vorig jaar gebeurd is en in wat voor competitie dan ook. Er zijn grenzen.”