Max Verstappen moet zich zondag bij de wedstrijdleiding van de Grand Prix van Qatar melden voor het negeren van dubbele gele vlaggen. Verstappen ging in Q3 van de kwalificatie niet van het gas af toen Pierre Gasly stil was komen te vallen op het rechte stuk. Ook Valtteri Bottas en Carlos Sainz zijn op het matje geroepen, zij misten een enkele gele vlag.

AlphaTauri-coureur Gasly reed in slotfase van de kwalificatie iets te bruusk over een kerbstone. Bij die actie brak zijn voorvleugel af en die sneed vervolgens zijn rechter voorband aan flarden. De Fransman wist zijn auto onder controle te houden en op het rechte stuk stil te zetten. Na het incident werden er kort gele vlaggen gezwaaid om de achteropkomende coureurs van het gas te dwingen. Onder andere Verstappen deed volgens de wedstrijdleiding niet (voldoende).

Op de onboardbeelden van zijn auto is duidelijk is te zien dat er links van Verstappen met gele vlaggen wordt gezwaaid (rode pijl), terwijl Gasly rechts op de baan (groene pijl) stilstaat. Opmerkelijk is daarbij dat er op het dashboard van Verstappen niets te zien is. Na afloop zei hij ook niets gezien te hebben. Overigens lijkt er rechts (gele pijl) een groen scherm zichtbaar, maar dat is voor de weegbrug in de pitstraat en heeft dus niets te maken met aanwijzingen op de baan.

De wedstrijdleiding leek de zaak in eerste instantie te laten voor wat die was, maar kwam later op de avond alsnog met de mededeling dat Verstappen zich zondag om 11:00 uur Nederlandse tijd moet melden om tekst en uitleg te geven.

Lees ook: ‘Moeilijk om te zeggen of gevecht met Mercedes 100% eerlijk is’

Als straf zou Verstappen de tijd in het betreffende rondje kunnen verliezen. Dat doet hem echter geen pijn. De snelle ronde die hem de tweede plaats in de kwalificatie bezorgde, had hij al eerder neergezet. Mocht de wedstrijdleiding de situatie als echt gevaarlijk inschatten dan zou Verstappen ook een gridstraf kunnen krijgen. Dat gebeurde Verstappen eerder in 2019 in Mexico en in 2020 overkwam Hamilton het in Oostenrijk. Beiden moesten drie plaatsen naar achteren op de startgrid. In die zaken ging het echter om het negeren van een enkele gele vlag. Lando Norris kreeg vorig jaar in Turkije een gridstraf van vijf plaatsen voor het onvoldoende remmen bij dubbele gele vlaggen.

Ook Valtteri Bottas en Carlos Sainz moeten zich zondag dus bij de stewards melden. Net als Verstappen gingen ook zij bij het incident met Gasly onvoldoende van het gas. Waar zij reden werden echter enkele gele vlaggen gezwaaid.