*

Verstappen rijdt naar felbevochten podium in Japan

Nino Stuivenberg

Nino Stuivenberg

7 oktober 2018 08:42

Verstappen rijdt naar felbevochten podium in Japan
Racepictures

Max Verstappen is vandaag derde geworden in de Grand Prix van Japan. De Nederlander moest er hard voor vechten en kreeg in de openingsfase van de race een tijdstraf, maar wist uiteindelijk toch een podium binnen te halen.

Na een goede kwalificatie mag Verstappen de race op Suzuka vandaag als derde beginnen. Bij de start komt de Nederlander direct goed van zijn plek, waardoor hij zijn positie achter de Mercedessen behoudt. Verstappen komt de eerste bochten zonder kleerscheuren door en nestelt zich op de derde positie.

Contact tussen Verstappen en Räikkönen in de openingsronde. Verstappen krijgt er vijf seconden tijdstraf voor.

De kaarten lijken geschud – tot Verstappen aan het eind van de eerste ronde rechtsvoor blokkeert en bijna de laatste bocht mist. De Red Bull-coureur kan de auto net niet op de baan houden, stuurt terug de baan op maar blokkeert dan de weg van Ferrari’s Räikkönen. De twee raken elkaar, waardoor Räikkönen schade rijdt én een positie verliest aan Vettel. Verstappen kan door op P3, maar krijgt er wel vijf seconden tijdstraf voor. De Nederlander is het daar uiteraard niet mee eens en protesteert – inmiddels achter de safetycar voor een ander incident – over de boordradio.

Na de safetycar heeft Verstappen Vettel net achter zich rijden voor de strijd om P3. De Ferrari-coureur doet een aanval in Spoon, achterop het circuit, en zet zijn auto brutaal aan de binnenkant. Er is te weinig ruimte, waardoor de twee elkaar raken en Vettel spint. Verstappen kan door op P3. De wedstrijdleiding besluit bij dit incident geen straffen uit te delen.

In ronde 22 maakt Verstappen zijn eerste en enige pitstop van de race. Hij lost zijn tijdstraf in én komt net voor Räikkönen de baan op, waardoor hij op dat moment de vijfde plaats in handen heeft. Nog diezelfde ronde haalt Verstappen Grosjean in voor P4, waardoor hij zicht op het podium houdt. Als de leiders ook hun pitstops gemaakt hebben is Verstappen terug op de derde positie, met Ricciardo vlak achter zich.

Verstappen scoort in Japan zijn zevende podium van het seizoen.

In de slotfase komt Verstappen – met behulp van verkeer en een virtual safetycar – nog in de buurt van Bottas’ tweede positie. Dicht bij genoeg om een inhaalactie te plaatsen is het niet. Verstappen finisht daarom als derde en mag na een felbevochten race naar het podium. Teamgenoot Ricciardo sluit een sterke race als vierde af. Red Bull scoort daarmee goede punten met beide auto’s.

Voor Verstappen is het zijn zevende podium van dit seizoen. De Nederlander scoort vandaag vijftien punten, waardoor hij op 173 punten komt in de tussenstand – goed voor de vijfde plaats in het kampioenschap.

Resultaten GP Japan 2018 – Race

1Formule1
1:27:17.062
25
2Formule1
3Formule1
+ 14.295
15
4Formule1
5Formule1
6Formule1
+ 1:09.873
8
7Formule1
8Formule1
+ 1:27.198
4
9Formule1
+ 1:28.055
2
10Formule1
+ 1 ronde
1
11Formule1
14Formule1
15Formule1
16Formule1
17Formule1
18Formule1
19Formule1
20Formule1
+ 45 ronden
Ga naar alle GP Japan 2018 uitslagen