Max Verstappen heeft de eerste vrije training voor de Grand Prix van de Verenigde Staten afgesloten op een uitstekende derde positie. De Nederlander reed voornamelijk lange stints op de medium-banden, maar wist toch de aansluiting te vinden achter de beide Mercedes-coureurs.

Verstappen begon de vrije training met meetapparatuur op zijn Red Bull, om de luchtstroom van diverse voorvleugels te kunnen meten. Met de vergaarde data hoopt Red Bull te zien dat de voorvleugel daadwerkelijk werkt zoals in de simulaties is gemeten.

Na een klein halfuurtje begon Verstappen aan een nieuwe stint, maar meldde over de boordradio dat zijn versnellingsbak niet helemaal juist was afgesteld: “Ik zit aan de limiter in de achtste versnelling”, aldus Verstappen. Uiteindelijk vervolgde hij zijn stint op de medium-band, en kwam daarmee tot een achtste positie met nog vijftig minuten te gaan.

Opvallend genoeg koos Red Bull voor de tweede lange stint in de eerste vrije training opnieuw voor de medium-band. Het leidde ertoe dat Verstappen 1,6 seconde langzamer was dan de snelste tijd van Nico Rosberg, die zijn tijd zette op de zachte band. Lewis Hamilton liet echter zien dat hij de snelste was, waardoor Verstappen zichzelf terugvond op een derde positie, 1,9 seconde verwijderd van Lewis Hamilton.

Na een aantal rondes op de medium banden klaagde Verstappen over de boordradio over een tekort aan grip. “We moeten een pitstop maken”, meldde hij. Het team vertelde Verstappen daarop dat het probleem lag bij de lage temperatuur van de banden. “Ik probeer het nog één ronde, en anders kom ik naar binnen”, reageerde Verstappen daarop.

Daaropvolgend had de Nederlander last van één van de Haas-coureurs. “Wat is hij in godsnaam aan het doen? Hij blijft gewoon voor me rijden”, was zijn commentaar. Uiteindelijk kwam de Nederlander dan toch aan de Haas voorbij, en vervolgde hij zijn weg op de medium banden.

Max Verstappen eindigde de eerste vrije training uiteindelijk met 28 gereden rondes op een derde positie, met een 1:39,379. Daarmee bleef hij 1,9 seconde achter de snelste coureur, Lewis Hamilton, en 1,6 seconde achter Nico Rosberg. Dat de Mercedes-coureurs hun tijden op de zachte band neerzetten en Max Verstappen op de medium, betekent dat er misschien nog meer in het vat zit voor de Nederlander en Red Bull.