Zichtbaar geëmotioneerd zat Sebastian Vettel in de persconferentie na de Mexicaanse Grand Prix. Het besef was van Vettels gezicht af te lezen: het kampioenschap van 2018 was hem definitief ontglipt. “Dit is gewoon een vreselijk gevoel, want je werkt er zo hard voor.”

De beslissing in de titelstrijd hing al even in de lucht, na Mexico is het echt einde verhaal. “Ik heb zelf fouten gemaakt, die hielpen niet”, geeft Vettel toe in een terugblik. “Was dit mijn moeilijkste jaar? Misschien. In sommige opzichten wel. Het was een ander jaar dan andere jaren. Onze auto was goed genoeg, we hebben races gewonnen.”

Het is voorbij: ook in 2018 geen wereldtitel voor Vettel. Foto: Peter van Egmond.

Na de finish in Mexico was Vettel als één van de eersten bij Hamilton om zijn felicitaties over te brengen. Zelf eindigde de Ferrari-coureur op P2; een overwinning zat er niet in. “Vandaag was Max de beste, dit jaar was Lewis de beste. Hij heeft heel goed gereden en was de betere van ons twee.”

In de persconferentie na afloop was Vettel zichtbaar aangeslagen. “Natuurlijk zag ik het aankomen, ik kan ook rekenen, maar toch zijn dit nooit fijne dagen. Ik heb dit al drie keer eerder meegemaakt. We hebben dit jaar onze kansen gehad, maar ze niet volledig benut.”

Gevraagd naar de doorslaggevende momenten in 2018, antwoordt Vettel: “Duitsland of Italië? Nee, dat denk ik niet. Ik denk Singapore, dat is voor mij het moment, want daarna hadden we een aantal races waarin Mercedes sterker was. Ik heb zelf fouten gemaakt, die hielpen niet, maar fouten maken hoort ook bij het racen. Je pusht en soms push je net iets te hard.”