Het is winterstop, het Formule 1-circus ligt stil en komt voorlopig nog niet op gang. Reden genoeg om in de archieven van de sport te duiken. Bij FORMULE 1 doen we dat door een aantal klassieke Formule 1-circuits onder de loep te nemen. Vandaag: het Belgische Circuit Zolder.

Bij de Grand Prix van België denken de meeste Formule 1-liefhebbers automatisch aan Spa-Francorchamps. Logisch, want Spa is al 35 jaar lang gastheer van de Belgische Grand Prix. Voor die tijd was die eer echter aan een ander circuit: Zolder, gelegen in Belgisch Limburg.

Circuit Zolder heeft tien keer een Formule 1-race mogen organiseren: in 1973, van 1975 tot en met 1982 en in 1984. Daarna keerde de Formule 1 er niet meer terug voor een Grand Prix. Met Niki Lauda, Jackie Stewart, Mario Andretti en Jody Scheckter heeft Zolder een lijstje met imposante winnaars.

Het Circuit Zolder is nog altijd veel in gebruik en organiseert jaarlijks verschillende internationale races, waaronder de DTM. Ook de Champ Car en het WTCC streken er in de loop der jaren neer. De Formule 1 heeft er al 35 jaar niet meer gereden. FORMULE 1 zocht het circuit daarom virtueel op en reed een ronde op Circuit Zolder met de RB14.

Bekijk de video:

Bekijk ook onze virtuele rondes op andere klassieke Formule 1-circuits: