Het is winterstop, het Formule 1-circus ligt stil. Reden genoeg om in de archieven van de sport te duiken. Bij FORMULE 1 doen we dat door een aantal klassieke Formule 1-circuits onder de loep te nemen. Vandaag: het Amerikaanse Watkins Glen.

Twintig jaar lang was Watkins Glen een begrip in de Formule 1. Van 1961 tot en met 1980 was het circuit namelijk ieder jaar de organisator van de Grand Prix van de Verenigde Staten. De race op Watkins Glen telt opvallend veel Britse winnaars: onder meer Jim Clark (3), Graham Hill (3), James Hunt (2) en Jackie Stewart (2) schreven de Formule 1-race daar op hun naam.

Door financiële problemen is de Grand Prix in 1980 – gewonnen door Alan Jones – de laatste op Watkins Glen. Ook voor 1981 werd het circuit opgenomen op de kalender, maar vanwege financiële schulden ging die race niet door. Na acht jaar zonder Formule 1 in Amerika werd Phoenix vanaf 1989 de bestemming voor de Amerikaanse GP, later opgevolgd door Indianapolis en het huidige COTA.

The Glen heeft anno 2019 een jaarlijkse endurance race van zes uur en is nog gastheer van wat (historische) GT-races. De Formule 1 is al lange tijd niet op meer op Watkins Glen geweest. Lewis Hamilton reed er met McLaren eenmalig in 2008 voor een PR-stunt met NASCAR-coureur Tony Stewart. FORMULE 1 doet dat ook, maar dan met Red Bulls RB14.

Bekijk de video:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. statistics, marketing Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bekijk ook onze virtuele rondes op andere klassieke Formule 1-circuits: