Het is winterstop, het Formule 1-circus ligt stil. Reden genoeg om in de archieven van de sport te duiken. Bij FORMULE 1 doen we dat door een aantal klassieke Formule 1-circuits onder de loep te nemen. Vandaag: de oude versie van de Hockenheimring.

De Hockenheimring is van oorsprong een circuit met een iconisch karakter: lange, opeenvolgende rechte stukken die afgewisseld worden met korte chicanes. We hebben het dan over 1970, toen het circuit voor het eerst een Formule 1-race organiseerde, en de jaren tachtig. In die tijd was het circuit nog 6,8 kilometer lang en één van de snelste banen op de kalender.

De oude, lange rechte stukken verdwenen en werden beplant met bomen.

Zo’n dertig jaar lang behield Hockenheim dat karakter, tot er in 2002 drastisch ingegrepen werd. Het circuit moest korter, luidde het oordeel van Formule 1-stewards. Onder leiding van ontwerper Hermann Tilke werd het circuit ingekort tot 4,5 kilometer en kreeg de Hockenheimring de lay-out die het tegenwoordig nog steeds heeft.

Van de oude Hockenheimring is anno 2019 weinig meer over. Tijdens het herontwerp in 2002 besloot de circuitdirectie bomen te planten op delen van het oude circuit, waardoor de oude Hockenheimring inmiddels vergroeid en nauwelijks meer herkenbaar is. Een terugkeer naar de iconische lay-out is dan ook onmogelijk. FORMULE 1 besloot daarom het circuit virtueel op te zoeken en reed een ronde op de voormalige Hockenheimring met de RB14.

Bekijk de video:

Bekijk ook onze virtuele rondes op andere klassieke Formule 1-circuits: