Het is winterstop, het Formule 1-circus ligt stil. Reden genoeg om in de archieven van de sport te duiken. Bij FORMULE 1 doen we dat door een aantal klassieke Formule 1-circuits onder de loep te nemen. Vandaag: het Adelaide Street Circuit.

Elf keer streek de Formule 1 neer op het karakteristieke Adelaide Street Circuit, van 1985 tot en met 1995. Daarna droeg men het stokje over aan Albert Park: ook een Australisch stratencircuit, dat anno 2019 nog altijd de seizoenopener op de Formule 1-kalender is.

Het 3,8 kilometer lange Adelaide is een stratencircuit van de oude stempel: smal en onvergeeflijk. Alain Prost en Ayrton Senna wonnen de race elk twee keer, terwijl ook Damon Hill, Nigel Mansell, Gerhard Berger en Thierry Boutsen tot de oud-winnaars behoren. Bij de slotrace in 1995 kreeg Adelaide de prijs voor de best georganiseerde GP van het seizoen. Genoeg om de race op de kalender te houden was het niet, want Melbourne heeft sinds 1996 de eer om de Australische GP te organiseren.

Tegenwoordig is Adelaide nog jaarlijks onderdeel van de V8 Supercars-kalender en organiseert men een eigen Adelaide Motorsport Festival. Het ronderecord staat al sinds 1993 op naam van Damon Hill (1:15.381), maar met de hedendaagse auto’s moet dat sneller kunnen. Een terugkeer naar Adelaide is er vooralsnog niet van gekomen. FORMULE 1 reed daarom virtueel een ronde op Adelaide Street Circuit met de RB14.

Bekijk de video:

Bekijk ook onze virtuele rondes op andere klassieke Formule 1-circuits: