Het is winterstop, het Formule 1-circus ligt stil. Reden genoeg om in de archieven van de sport te duiken. Bij FORMULE 1 doen we dat door een aantal klassieke Formule 1-circuits onder de loep te nemen. Vandaag: het Britse Brands Hatch.

Tegenwoordig is Silverstone het vaste circuit voor de Britse Grand Prix, maar voor 1987 was dat anders. Tussen 1964 en 1986 wisselden Silverstone en Brands Hatch elkaar namelijk twintig jaar lang af als locatie. Brands Hatch (in Kent, nabij Londen) heeft in totaal veertien keer een Formule 1-race georganiseerd – waaronder tweemaal als gastheer van de Grand Prix van Europa.

Brands Hatch kwam in 1964 voor het eerst op de Formule 1-kalender. Niki Lauda won de race op Brands Hatch met drie keer het vaakst: in 1976, 1982 en 1984. Nigel Mansell was er in 1986 de laatste winnaar. Na dat seizoen keerde de Formule 1 niet meer terug in Kent; Silverstone kreeg immers de voorkeur. Een poging om Brands Hatch in 2002 opnieuw op de kalender te krijgen, liep op niets uit.

Ook zonder Formule 1 leidt Brands Hatch een goed bestaan. Tegenwoordig vormt het circuit het decor voor de DTM, de Blancpain GT Series en het Britse GT-kampioenschap. Ook het officiële historische Formule 1-kampioenschap is jaarlijks te gast. Moderne Formule 1-auto’s zijn al lange tijd niet meer op het circuit geweest – al reden Andy Priaulx (met BMW-Sauber op de foto) en Lewis Hamilton er tien jaar geleden nog eens voor een demonstratie. Hoog tijd dus om het circuit opnieuw te bezoeken: FORMULE 1 reed virtueel een ronde op het Brands Hatch Grand Prix-circuit.

Bekijk de video:

Bekijk ook onze virtuele rondes op andere klassieke Formule 1-circuits: