Het ontbreekt de huidige Formule 1-coureurs aan onderling respect en ze racen daardoor alsof ze een computerspelletje spelen. Dat vindt oud-wereldkampioen Jacques Villeneuve.

Villeneuve, de wereldkampioen van 1997, stelt dat tijdens de Autosport International-show in Engeland, waarbij hij een vergelijking trekt tussen de huidige generatie coureurs en die uit de jaren zeventig en tachtig, waarin zijn vader Gilles Villeneuve racete. De huidige generatie komt er daarbij niet goed vanaf.

“Vroeger was er veel meer onderling respect tussen coureurs, omdat de auto’s gevaarlijk waren en inhalen moeilijk was. Je zag toen bijvoorbeeld nooit dat coureurs slingerden op een recht stuk”, meent Villeneuve, die vindt dat coureurs tegenwoordig ook aparte capriolen uithalen onder het remmen.

“Vroeger vochten coureurs clean en met respect. Ze botsten soms wel, maar dat kwam dan omdat ze een fout maakten. Tegenwoordig lijkt het net alsof coureurs denken dat ze een computerspelletje spelen en zo rijden ze ook.”

“Waar is het onderlinge respect? Veel coureurs lijken daar nog nooit van te hebben gehoord”, verzucht Villeneve, die ook denkt dat coureurs niet langer beseffen dat ze gewond kunnen raken: “Het gaat allemaal wel goed, in de Formule 1 kun je niet gewond raken”, is volgens Villeneuve de gedachtegang.

In Mexico ging het mis tussen Verstappen, Vettel en Ricciardo.

V6 en DRS
Wat Villeneuve verder nog laakt, zoals hij wel eerder heeft gedaan, is DRS. “De fans klaagden dat er niet genoeg werd ingehaald, waarop de Formule 1 DRS introduceerde. ‘Nu heb je honderd inhaalacties per race’, was de gedachte, maar het is onmogelijk ook maar één memorabele DRS-actie op te noemen.”

“Het is geen racen meer, het is als inhalen op de snelweg. Voor coureurs is er ook geen noodzaak meer risico te nemen. Ze wachten gewoon tot ze in de DRS-zone zitten en drukken op de knop. Het is saai en gaat totaal voorbij aan het streven meer strijd en echte inhaalacties te zien.”

Als laatste hekelt Villeneuve de huidige hybride V6-turbokrachtbronnen nog, want die ‘voegen niets toe’ volgens de Canadees. “De technologie is geweldig, maar het is niet meer dan een speeldingetje voor engineers en zou geen rol moeten spelen in de Formule 1.”

In Villeneuve’s eigen gloriejaren werd met gillende V10-motoren geracet.