*

Villeneuve: ‘Schumacher is weer de oude’

Daan de Geus

Daan de Geus

6 jaar geleden

Villeneuve: ‘Schumacher is weer de oude’
Formule1

Volgens voormalig Formule 1-coureur Jacques Villeneuve is zijn oude rivaal Michael Schumacher weer net zo goed als vroeger, nadat hij in 2010 en begin 2011 mindere tijden doormaakte.

In gesprek met Autosport vertelt Villeneuve, die Schumacher in 1997 wist verslaan in de strijd om de wereldtitel van dat jaar, dat hij de indruk heeft dat Schumacher weer net zo goed presteert als in zijn gloriejaren.

“Michael doet het dit jaar geweldig en rijdt weer net zo goed als in zijn beste jaren”, zegt de 41-jarige Canadees over zijn 43-jarige generatiegenoot.

“Michael maakt dit hele seizoen al een goede indruk, waarbij wat hij in Monaco liet zien natuurlijk met name in het oog springend was”, vervolgt Villeneuve, daarbij verwijzend naar de snelste tijd die Schumacher in Monaco op zaterdag neerzette.

Dat Schumacher desondanks pas twee punten heeft gepakt, wijt Villeneuve aan pech: “Hij is dit jaar erg ongelukkig geweest, maar Michael is niet iemand die daardoor bij de pakken neer gaat zitten. Hij richt zich altijd gelijk weer op na tegenslag.”

Dat het Schumacher is gelukt om zich na de stroeve beginjaren van zijn comeback te herpakken, komt volgens Villeneuve omdat de Rekordmeister tegenwoordig met Jock Clear als race-engineer werkt en mede daardoor ook weer op dezelfde manier werkt als vroeger.

“Michael werkt sinds halverwege vorig jaar samen met Jock en sindsdien gaat het een stuk beter”, verklaart Villeneuve, die zelf ook bij Williams en BAR met Clear heeft gewerkt. “Dat Michael er samen met Jock in is geslaagd het tij te keren, laat maar weer eens zien dat dit een teamsport is en je het niet in je eentje kunt doen. Je hebt namelijk echt een engineer nodig die je begrijpt en kan vertrouwen.”

“Racen draait immers niet alleen om het besturen van de auto. Het is ook iets mentaals. Je bent als coureur met zoveel dingen bezig, dat je echt een team nodig hebt dat weet hoe jij het wil hebben en hoe jij vertrouwen in de auto kunt krijgen. Dat maakt al het verschil.”

“In zijn succesvolle periodes bij Benetton en Ferrari had Michael dat, en het lijkt erop dat hij dat bij Mercedes – nu hij met Jock werkt – inmiddels ook weer heeft. Volgens mij werkt hij ook echt weer gewoon op dezelfde manier als hij vroeger deed.”

Foto: Villeneuve en Schumacher in 1997, het jaar dat ze met elkaar streden om de wereldtitel. © Sutton Images.