*

Villeneuve werpt zijn licht op ontknoping titelstrijd

Vincent Sondermeijer

Vincent Sondermeijer

24 september 2014 11:42

Villeneuve werpt zijn licht op ontknoping titelstrijd
Sutton Images

Als er één (ex-)coureur is die altijd en over ieder onderwerp zijn mening klaar heeft, dan is het wel Jacques Villeneuve. De Canadees volgt het gevecht tussen Hamilton en Rosberg, en denkt er het zijne van.

“Niemand weet hoe coureurs in zo’n situatie reageren, iedereen is anders”, zegt Villeneuve tegen The Mirror over de gloeiende concurrentiestrijd binnen het Mercedes-team. Lewis Hamilton staat na de race in Singapore eindelijk weer eens aan de leiding in het kampioenschap, met drie punten voorsprong op zijn teamgenoot.

Dan kan zowel positieve als negatieve gevolgen hebben, zegt Villeneuve: “Enerzijds kan Hamilton mentaal al in de vakantiestand gaan. Het kan je aan de andere kant ook motiveren om nog harder te gaan werken, omdat het je voor de wind gaat. Lewis lijkt me wel iemand die rustig blijft onder de situatie.”

Over Hamiltons dominante zege in Singapore, is Villeneuve vol lof. “Hij reed een epische rit. Het moment was precies goed: hij stond al het hele jaar op achterstand, maar had tijdens de race alles onder controle”, vertelt de wereldkampioen van 1997. “Je kon horen dat hij het rustig over de strategie had, en de regie in handen hield. Het is het juiste moment voor hem om de leiding te pakken, want hij ziet er heel sterk uit.”

Hamiltons concurrent Rosberg heeft de wind juist een stuk minder in de zeilen. “Het heeft hem alleen maar tegen gezeten sinds Spa”, zegt JV. “Toen kreeg hij die negativiteit over zich heen, en nu kreeg hij panne in Singapore. En dat kwam niet doordat zijn auto slecht in elkaar zit, maar door pure pech. Volgende race kan Hamilton net zo goed weer aan de beurt zijn, je weet maar nooit.”

Villeneuve zelf heeft zo zijn ervaringen met spannende titelduels. In 1996 nam hij het in zijn debuutseizoen op tegen teamgenoot Damon Hill. “Toen had ik een olielek in de eerste race. De punten die ik daar verloor, beslisten het kampioenschap. Dat soort momenten komen altijd terug en kunnen het kampioenschap beslissen.”

Lees meer over

Villeneuve