De Grand Prix van Australië is alweer voor de zestiende keer de seizoensopener. Het stratencircuit op Albert Park in Melbourne is inmiddels een vaste waarde op de kalender en staat al sinds 1996 op de agenda. In totaal is het de 29e keer dat de Formule 1 in Australië neerstrijkt.

Het circuit
De race op Albert Park geeft vaak spektakel. Met de muren relatief dicht langs de baan is dit een echt stratencircuit. Het circuit is 5.303 meter lang en de coureurs rijden 58 ronden. De baan is berucht om rondvliegende boomblaadjes en takjes die in de sidepods terecht kunnen komen. Niet zo gek, aangezien de baan dwars door een park loopt. Op de baan zit één DRS-meetpunt vlak voor bocht 14 van de in totaal 16. De DRS kan geactiveerd worden op het rechte stuk bij start/finish en na bocht twee opnieuw. De ex-coureur die de FIA gaat helpen, indien er zich incidenten voordoen is Danny Sullivan. Hij reed één seizoen (1983) Formule 1 en behaalde daarin twee punten.

Historie
In het verleden waren er veel grote startcrashes, waaronder in 2002 toen in de eerste ronde negen auto’s het toneel verlieten. Van deze malaise profiteerde thuisrijder Webber door de niet competitieve Minardi naar de vijfde plek te sturen. Overigens komen er wel vaker weinig auto’s aan de finish in Australië. In 2008 haalden van de 22 auto’s er maar zeven de finishlijn. Een grote verrassing op het circuit vond plaats in 2009. Het debuterende team Brawn GP behaalde direct een dubbelslag door de rest van het veld volledig zoek te rijden. 

Vorig jaar
McLaren blijkt oppermachtig na de wintertests en bezet de voorste startrij. De op dat moment nog tweevoudig kampioen Vettel start als zesde en Ferrari zakt volledig door het ijs met Alonso op P12 en Massa op P16. Het inmiddels opgeheven HRT valt buiten de 107-procentregel en mag helemaal niet starten. Ook in de race lijken Jenson Button en Lewis Hamilton ongenaakbaar. Door een safetycar profiteert Vettel echter dusdandig dat hij naar plek twee opschuift, vlak achter Button, maar net voor Hamilton.

Dit jaar
De teams en coureurs roepen het deze winter weer in koor: de tests zeggen niets. Elk team heeft een goed gevoel over zijn auto en vrijwel elke coureur denkt dat hij punten kan scoren. Hoe de topteams van de laatste jaren, Red Bull Racing, Ferrari en McLaren het dit jaar gaan doen is nog gissen. Alonso roept dat zijn auto 200% beter is dan de belabberde F2012 van vorig jaar en ook McLaren heeft een prima wintertest achter de rug.

Kopman Jenson Button zal met een hoop vertrouwen afreizen naar Melbourne. Hij won de laatste Grand Prix van 2012 en van de laatste vier races op Albert Park, was hij maar liefst drie keer de winnaar. De vraag is alleen of Red Bull zich kan gaan meten met deze twee. Zijn de matige tijden in de tests een voorbode of heeft de regerende kampioen verstoppertje gespeeld?

Daarnaast zullen de drie grote teams met spanning afwachten wat Lotus en Mercedes hebben bedacht. Met de overstap van Hamilton naar Mercedes worden er overwinningen verwacht, terwijl ook Räikkönen en Rosberg vorig jaar al hebben bewezen over een racewinnende auto te beschikken. Of kan Williams met Maldonado opnieuw voor een stunt kan zorgen, zoals vorig jaar in Spanje?

In de spotlights
Grootste wapenfeit voor Nederland is dat er eindelijk weer een Nederlander actief is in de Formule 1. Giedo van der Garde gaat zijn Formule 1-debuut maken in Melbourne. Of hij gelijk potten kan breken, is maar de vraag. De Caterham is nog steeds één van de langzamere auto’s in het veld. Het lijkt erop dat een stunt er alleen zit als de race vol zit met crashes, uitvallers en safetycars. Naast Van der Garde maken nog vier coureurs hun debuut: Esteban Gutiérrez (Sauber), Valtteri Bottas (Williams), Max Chilton en Jules Bianchi (beide Marussia).

Televisie
De Formule 1 is dit seizoen volledig te volgen op betaalzender Sport 1, dat alles sessies live uitzendt. Het eerste raceweekend is gratis te volgen via pay-per-view bij Ziggo en UPC. Bij Ziggo kan via de internetsite een gratis digitale toegangskaart worden besteld. Bij UPC kan dit via voorkeuzekanaal 15 van de mediabox. Wie een Horizon mediabox bij UPC gebruikt, kan via de UPC Live TV app zich van een digitale toegangskaart verzekeren. De overige Formule 1-races zijn bij UPC en Ziggo op dezelfde manier te bestellen. Alleen kost een digitale toegangskaart dan €6,95 per Formule 1-race. Ook het Duitse RTL zendt alle races live uit. Op Veronica en de BBC zijn samenvattingen te zien. Kijk hier voor meer informatie over de F1-uitzendingen dit jaar. 

Banden
Pirelli heeft de superzachte en medium banden meegenomen naar Australië. Hoewel er tijdens de tests nog veel geklaagd werd over hoge slijtage, is de verwachting dat dit in het warmere Melbourne geen grote problemen zal opleveren. Bekijk hieronder de preview van Pirelli: 

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. statistics, marketing Wijzig uw instellingen om deze content te zien.