Nog één race te gaan en het seizoen 2015 zit er alweer op. Abu Dhabi is de laatste stop op de kalender. De top drie van het kampioenschap ligt vast. De meesten daarachter hebben nog wel iets om voor te rijden.

Het contrast kan bijna niet groter: het Formule 1-circus reist van Interlagos, waar het circuit historie ademt, naar Abu Dhabi waar amper nog van historie gesproken mag worden. De race op het kunstmatige eiland wordt immers nog maar voor de zevende keer verreden.

De race op het duurste circuit van de kalender wordt traditioneel in de avonduren verreden. Het licht van de ondergaande zon maakt plaats voor kunstlicht, wat net zoals in Singapore mooie plaatjes oplevert.

Het 21 bochten tellende circuit heeft een lengte van 5.554 meter. Dat brengt het totaal aantal raceronden op 55. Elke ronde mogen de coureurs twee keer gebruik maken van hun DRS-systeem, mits ze uiteraard binnen een seconde van hun voorganger blijven. De zones liggen tussen de bochten zeven en acht en tien en elf.

2009
In 2009 doet de Formule 1 voor het eerst het megalomane project van Hermann Tilke aan. De titelstrijd is de race daarvoor al beslist in het voordeel van Jenson Button in de auto van Brawn GP en dus is de race niet meer dan een smakelijk toetje.

Sebastian Vettel, dat jaar voor het eerst uitkomend voor Red Bull, komt naar Abu Dhabi wetende dat de kans op de titel is verkeken. En de tweede of derde plek in het kampioenschap telt niet, zo laat de jongeling optekenen, om daar vervolgens aan toe te voegen dat hij de race toch wel graag wil winnen.

De tweede plaats op de startopstelling biedt hem voldoende kansen op die overwinning, maar daarvoor moet hij wel de van pole position startende Lewis Hamilton verslaan. Dat blijkt een koud kunstje op het moment dat de kampioen van het jaar ervoor te kampen krijgt met remproblemen en uiteindelijk zelfs de race moet staken.

Al met al wordt de race nooit echt spannend, aangezien inhalen een lastige opgave blijkt. In de slotfase dringt Jenson Button nog wel aan bij Mark Webber om P2, maar hij komt er niet aan voorbij. Desondanks leukt Button zijn kampioenschap op met nog maar eens een podiumplek. De dominantie van Vettel na het uitvallen van Hamilton blijkt een voorbode voor de daaropvolgende vier seizoenen.

Vorig jaar
In 2014 is de titelstrijd nog niet beslist op het moment dat de coureurs het Yas Marina Circuit op vrijdag verkennen. Het uitreiken van dubbele punten in de laatste race van het jaar houdt Nico Rosberg immers in de race voor het kampioenschap. Een ERS-systeem gooit echter roet in het eten van de Duitser, waardoor Lewis Hamilton op zijn dooie gemakje naar de finish en de titel kan rijden. Het verslag van vorig jaar lees je hier.

In de spotlights
De eerste drie plaatsen in het kampioenschap zijn allemaal al vergeven. De eerste strijd die nog enigszins open staat is meer een eerkwestie dan een daadwerkelijke strijd om P4. Valtteri Bottas en Kimi Räikkönen mogen onderling gaan uitmaken wie de beste Fin van dit seizoen is. Kimi Räikkönen heeft in ieder geval de ervaring van het winnen van de Grand Prix van Abu Dhabi. Een overzicht van de laatste zes winnaars:

2014: Lewis Hamilton
2013: Sebastian Vettel
2012: Kimi Räikkönen
2011: Lewis Hamilton
2010: Sebastian Vettel
2009: Sebastian Vettel

Max Verstappen is nog allesbehalve zeker van zijn plekje in de eindrangschikking. De negende plaats is op papier het hoogst haalbare, al lijkt de strijd tussen Verstappen, Hülkenberg en Grosjean voor P10 een realistischer streven. Een goed resultaat zou bovendien de kansen vergroten op de zesde plaats in het constructeurskampioenschap. Die teamstrijd gaat tussen Toro Rosso en Lotus.

Force India viert dit weekeinde een bescheiden jubileum. Het team brengt het totaal aantal Grand Prix-starts op 150. Roberto Merhi stapt nog één keer in bij Manor en de racestewards worden in Abu Dhabi bijgestaan door oud-coureur Derek Warwick. De Brit neemt daarbij zijn ervaring uit 147 Grands Prix, voor onder meer Lotus en Renault, mee.

Banden
Pirelli neemt naar de Grand Prix van Abu Dhabi de zachte en de superzachte banden mee.

Foto’s: Racepictures en Sutton Images