Fernando Alonso heeft de snelste tijd genoteerd in de eerste vrije training voor de Grand Prix van Amerika, die door problemen met de medische helikopter flink moest worden ingekort.

Vanwege dichte mist, waardoor de medische helikopter niet de lucht in kon, moest de sessie vier maal met tien minuten worden uitgesteld. Normaal gesproken gaat het uitstel ten koste van de trainingstijd, maar om de coureurs toch de kans te geven zich enigszins fatsoenlijk voor te bereiden, besloot de wedstrijdleiding ze nog een uur te gunnen.

Voor sommige coureurs was de vertraging extra vervelend. Lokale held Alexander Rossi, debutant Daniil Kvyat en invaller Heikki Kovalainen hadden graag zo veel mogelijk tijd op de baan doorgebracht. Kovalainen was dan ook de eerste coureur op de baan nadat deze om 9.40 uur lokale tijd eindelijk van start ging.

Nog geen twintig minuten later werd de sessie echter abrupt onderbroken. De mist boven het circuit was weliswaar verdwenen, maar er bleken ‘andere problemen met de medische helikopter’. Deze was namelijk nog niet op het circuit gearriveerd. Dat was de wedstrijdleiding door de mist waarschijnlijk even ontgaan. Een half uur later was de helikopter dan eindelijk op zijn plaats en kon de sessie worden herstart.

Op dat moment voerden de twee McLarens het veld aan. Al was op Hülkenberg, Rossi en Pic (die zelfs meer dan tien seconden trager was) na nog niemand aan een geklokte ronde toegekomen. Door de onderbreking kwam Kvyat op een eerste officiële rondetijd van meer dan 36 minuten. Zijn volgende ronde was echter gelijkwaardig aan die van teamgenoot Daniel Ricciardo. En hij eindigde zelfs boven wereldkampioen Sebastian Vettel in de tijdentabel.

Helemaal bovenaan was het Fernando Alonso, die Button nipt voorbleef. Button reed wel de meeste ronden van iedereen. Door de verkorte sessie moesten de teams hun programma aanpassen, waardoor de tijden zich lastig laten vergelijken. Met brandstofcorrectie meegerekend zou Lewis Hamilton, die de zesde tijd noteerde, volgens zijn team Mercedes bijvoorbeeld even snel zijn als Alonso. Red Bull en Lotus hebben waarschijnlijk ook nog meer achter de hand. 

Rodolfo Gonzalez liet zich aan het eind ook nog even zien. De derde rijder van Marussia moest zijn auto met rokende motor aan de kant van de baan parkeren. De Venezolaan was ruim twee seconden trager dan teamgenoot Max Chilton en eindigde daarmee weer als allerlaatste.