Fernando Alonso zorgt voor een stunt door tijdens de eerste vrije training in Canada de snelste tijd op de klok te zetten: 1:17.238. Daarmee blijft hij de twee Mercedes-coureurs nipt de baas.

Op het circuit van Canada waren tijdens de eerste vrije training alle ogen gericht op de teams met Mercedes-motoren. De verwachting is dat ze enorm sterk voor de dag zullen komen vanwege de lange rechte stukken op het circuit Gilles Villeneuve. Tegelijkertijd vreest Red Bull voor een zwaar weekend. Historisch gezien hebben ze het altijd moeilijk in Montréal. En met het gebrek aan motorvermogen zullen het met de Renault zeker moeten afleggen ten opzichte van de Mercedes-krachtbronnen. Ferrari werd voor het gemak over het hoofd gezien.

Meer aandacht was er (en dan vooral van Amerikaanse media) voor de Amerikaan Alexander Rossi die zijn eerste vrijdagtraining van het jaar rijdt voor Caterham. Hoewel de testrijder gelijk naar buiten duikt, is het Kevin Magnussen die als eerste een tijd zet: 1:21.061. Na negentien minuten duikt Grosjean daaronder, maar de Deen is er als de kippen bij orde op zaken te stellen met 1:19.820.

Het is het startsein voor meer actie op de baan. Nico Hülkenberg spint bij een van de chicanes en wordt daarbij net gemist door een McLaren. Daniel Ricciardo kust de muur, wanneer Lewis Hamilton de snelste tijd neer zet: 1:18.997. Het is duidelijk dat de baan nog vies is: ook Ricciardo, Bottas en Hamilton gaan wijd bij de chicanes.

De sessie is bijna een uur onderweg als Jules Bianchi de muur raakt bij het uitkomen van de chicane. Met een beschadigde auto bereikt hij uiteindelijk de pits, nadat hij eerder zijn wagen langs de baan had geparkeerd.

Hamilton scherpt zijn tijd aan: 1:17.254, terwijl Fernando Alonso Nico Rosberg naar de derde plek verwijst. Testrijder Rossi toont dat hij niet onder doet voor teamgenoot Ericsson. Sterker nog hij is twee seconden sneller dan de Zweed. Die bewijst zichzelf overigens geen dienst door tegen het eind van de sessie door het gras te stuiteren. Hij heeft het gat met Rossi wel teruggebracht tot 0,6 seconden. En weet ondanks zijn uitstapje de tijd van Rossi te verbeteren.

Alonso heeft dan al de leiding over genomen van Hamilton (1: 17.238) en laten zien dat zijn Ferrari in Canada mogelijk bestand is tegen het Mercedes-geweld. Het verschil is minimaal – 0.016 – maar de Spanjaard staat er wel. Teamgenoot Raikkonen  blijft steken op de negende stek.

Met een vierde plaats stelt Vettel zeker niet teleur. Hij wordt gevolgd in de ranglijst door Bottas en Ricciardo. De beide McLarens zien we terug op de zevende en achtste plek, waarbij Button vlak voor het einde van de sessie zich rotschrok nadat hij met zijn linker voorband bijna een vogel raakte.