Met minimale inspanning heeft Ferrari de eerste vrije training in Bahrein naar zijn hand gezet. Felipe Massa was daarbij net iets sneller dan Fernando Alonso.

Dat het geen slecht idee is van Pirelli om een extra setje banden te leveren om rookies op vrijdag te laten rijden, blijkt eens te meer in Bahrein. Na de installatierondjes is het lange tijd nagenoeg stil op de baan. Ferrari kondigt zelfs via Twitter aan dat de coureurs een half uur pauze krijgen. 

Fernando Alonso komt twintig minuten later weer eventjes naar buiten, maar het duurt zelfs een uur voordat hij een serieuze tijd op de borden zet. Terwijl hij zich op kop nestelt, komt ook Felipe Massa weer naar buiten. De onderbreking heeft Ferrari goed gedaan, want de Braziliaan neemt even later de koppositie over van zijn teamgenoot. Achter de Ferrari’s volgen vier coureurs van vier verschillende teams: Nico Rosberg (Mercedes), Sebastian Vettel (Red Bull), Paul di Resta (Force India) en Jenson Button (McLaren). 

Romain Grosjean gaat in VT1 van start met een nieuw chassis. De Fransman kon in de eerste races van het jaar het tempo van teamgenoot Kimi Räikkönen maar moeilijk volgen en hoopt dat een nieuw opgebouwde auto hem helpt het gat te dichten. In de eerste vrije training zitten de Lotus-coureurs in ieder geval dicht bij elkaar in de buurt. Al hadden beiden zich waarschijnlijk meer voorgesteld dan een negende en tiende plaats. Nog groter is de teleurstelling bij Sauber dat op de zeventiende en achttiende plaats blijft steken. 

Hoewel het Pirelli-plan er nog lang niet door is, geeft Marussia wel alvast een rookie een kans. De Venezolaan Rodolfo Gonzalez vervangt Jules Bianchi in de eerste vrije training. Ook Caterham heeft een rijderswissel voor VT1, maar Heikki Kovalainen valt geen rookie te noemen. Zijn ervaring moet het team juist vooruit gaan helpen. De Fin rijdt de sessie in de auto van Giedo van der Garde. De Caterhams zijn sneller dan de Marussia’s, die nog wel hun grote troef Bianchi achter de hand hebben. Charles Pic blijft zijn nieuwe parttimecollega ruim een halve seconde voor. 

Het is zoals gewoonlijk behoorlijk warm in Bahrein, maar zonnig is het er niet . De echte wolken boven het circuit zijn weliswaar minder donker dan de spreekwoordelijke – demonstranten grijpen de Grand Prix wederom aan om te protesteren tegen het regeringsbeleid – maar er is zelfs een kleine kans op regen. De meteorologische storm blijft echter uit en hopelijk geldt dat ook voor de politieke. 

Bekijk hier de volledige uitslag