Max Verstappen heeft de eerste trainingssessie voor de Grand Prix van Azerbeidzjan als snelste afgesloten. De Nederlander was in de straten van Bakoe 0.043 sneller dan Charles Leclerc. De training stond vooral in het teken van verkennen, spinnen en verkeer ontwijken.

Zoals bij elke eerste sessie op een stratencircuit was het ook op het Baku City Circuit vanochtend aftasten. Met de Kaspische Zee op een steenworp afstand is de baan zo aan het begin van het weekend nog flink stoffig. Een ander aspect van een stratencircuit zijn natuurlijk de muren dicht op de baan, die werden niet geraakt maar de spaarzame uitloopstroken werden wel meerdere keren benut.

Lees ook: LIVEBLOG VT1 afgerond, dient Mercedes protest in tegen Red Bulls achtervleugel?

Zo kwam Yuki Tsunoda met zijn Alpha Tauri kortstondig klem te zetten, hij moest meer dan drie keer steken om zijn auto om te kunnen draaien. Die andere rookie, Mick Schumacher overkwam hetzelfde. Ook Lewis Hamilton kwam op een uitloopstrook terecht, net als Sebastian Vettel. Lando Norris spinde nog in de laatste bocht van zijn vliegende ronde maar wist uit de vangrail te blijven. Aan het eind van de sessie lieten Valtteri Bottas en andermaal Norris zien hoe je de auto in de juiste richting krijgt met een 180 spin.

Motorsport Images

Max Verstappen had vooral last van verkeer, hij werd tot drie keer toe in de weg gereden. “Ongelooflijk, hij blijft gewoon op de lijn rijden. Terwijl ik nog slinger ook!”, foeterde hij op Nikita Mazepin. De Nederlander moest zijn ultieme snelle ronde afbreken toen dezelfde Mazepin in de laatste sector de bandenmuur had getoucheerd. Verstappen had toen al de uiteindelijk snelste tijd geklokt: 1.43.184.

Lees ook: Hamilton vaag over wel of geen protest Mercedes tegen flexi-wings

En net als in Monaco zijn ook de Ferrari’s weer van de partij vooraan. Charles Leclerc eindigde de sessie als tweede 0.043 van Verstappen met achter zich teamgenoot Carlos Sainz op 3 tienden. Sergio Perez en Daniel Ricciardo completeerden de top 5. Lewis Hamilton en Valtteri Bottas zijn verder naar beneden op de ranglijst te vinden: zevende en tiende.