Sebastian Vettel heeft de eerste vrije training voor de Grote Prijs van België als snelste afgesloten. Max Verstappen eindigde op de tweede plek, voor kampioenschapsleider Lewis Hamilton.

Verstappen, die dit weekend met een speciale oranje helm rijdt, was de eerste die een tijd neerzette, een 1:46.916, maar daarna meldden Ferrari en Mercedes zich aan het front. Eerst met Vettels en Hamiltons teamgenoten Kimi Räikkönen en Valtteri Bottas, die kort bovenaan stonden, daarna met de titelkandidaten Hamilton en Vettel zelf.

Verstappen snelt naar de tweede tijd.

Nadat Bottas de rondetijden al de 1:44 in had gebracht, liet Hamilton een 1:44.676 noteren. Vettel ging daar daarna net onderdoor door de 7004 meter lange omloop in 1:44.358 rond te gaan. Verstappen nestelde zich nog tussen het tweetal, met een tijd die 0.151 seconde langzamer was dan die van Vettel, maar iets meer dan anderhalve tiende sneller dan die van Hamilton.

De top vier, met Räikkönen op P4, reed hun snelste tijden op softs, de als vijfde geklasseerde Bottas deed dat op mediums. Achter Bottas en Red Bulls Daniel Ricciardo – die meer dan een uur in de pits stond, ogenschijnlijk door een probleem met zijn motor – was de zevende plek voor Esteban Ocon voor het dit weekend ternauwernood geredde Force India, dat officieel verdergaat als Racing Point Force India.

Ondanks de overname en al het gedoe rondom het team was het ouderwets competitief op Spa, met Sergio Pérez op P9. Renaults Nico Hülkenberg eindigde tussen het Racing Point Force India-duo in op de achtste plek, met Carlos Sainz die tiende was.

Norris maakte zijn trainingsdebuut voor McLaren.

Bij McLaren maakte het Britse talent Lando Norris ondertussen zijn trainingsdebuut. Hij reed een achttiende tijd (1:47.364) en was twee plekken – maar marginaal – sneller dan de man wiens plekje bij McLaren op de tocht staat: Stoffel Vandoorne.

Vandoorne deed zijn snelste rondje Spa in 1:47.452. Volgens de Vlaming kunnen er echter geen vergelijkingen getrokken worden tussen zijn tijden en die van Norris omdat de auto’s en testprogramma’s te verschillend zijn, zo verklaarde hij vooraf al. Vandoorne kwam tijdens de laatste minuten ook niet in actie omdat zijn auto op de krik stond in de garage.