Sebastian Vettel en Charles Leclerc hebben Ferrari bovenaan gehouden in de derde vrije training voor de Grote Prijs van Canada. Het Mercedes-duo volgde als derde en vierde, voor Red Bulls Max Verstappen.

De slottraining voor de race op het Circuit Gilles Villeneuve kende een rustig – zeg maar gerust saai – begin, met aanvankelijk alleen Robert Kubica (Williams) die op de baan bezig was.

Pas na een minuut of twintig sloot de rest echt aan, en werd het vervolgens stuivertje wisselen tussen de Ferrari- en Mercedes-coureur Valtteri Bottas. Vettel trapte daarbij als snelste af van de heren vooraan, al stonden Leclerc en Bottas ook nog even bovenaan.

Tijdens de laatste tien minuten werd er nog even aangezet met kwalificatiesimulaties. Nadat Bottas en Leclerc zich weer even lieten zien, liet Vettel zich gelden met een tijd van 1:10.843. Teamgenoot Leclerc eindigde er een plekje achter in 1:10.982.

Het Mercedes-duo wist de barrière van de 1:11 niet te breken, met Lewis Hamilton die uiteindelijk nog voor Bottas kwam. Daar achter was de vijfde tijd voor Verstappen. De Nederlander had in het begin lang binnen gestaan en deed daarna een wat langere run op medium-banden (terwijl de Ferrari’s en Mercedessen al op zachte banden reden) alvorens voor de laatste pakweg tien minuten zelf pas voor softs te gaan.

Verstappen zat uiteindelijk nét niet op een seconde van Vettel, met een achterstand van 0.999 seconde. Teamgenoot Pierre Gasly was zesde, nog geen tiende achter Verstappen.

Grote incidenten deden zich niet voor. Romain Grosjean schampte The Wall of Champions en bleef daarna binnen, terwijl McLarens Lando Norris naar de pits terugkeerde (en daar bleef) nadat hij een sprong maakte over een sausage kerb in de laatste chicane. Voor Racing Points Lance Stroll zat de sessie er al vroeg op vanwege een hydraulisch probleem.