Mercedes en Ferrari hebben in de derde vrije training voor de Grand Prix van Azerbeidzjan Red Bull van de top van de tijdenlijst verstoten. Valtteri Bottas reed de snelste tijd. Max Verstappen had een technisch probleem.

Bottas liet een beste rondetijd van 1:42,742 noteren op het parcours door de straten van Bakoe. Kimi Räikkönen sloot in zijn Ferrari aan op 0,095 seconde van de Mercedes-coureur. Bottas’ teamgenoot Lewis Hamilton volgde als derde, op vier tienden van een seconde.

Op vrijdag voerde Max Verstappen in de eerste twee trainingen namens Red Bull het veld nog aan. Nu werd hij zesde, op bijna negen tienden van Bottas. Wellicht had de Nederlander harder gekund, als zijn auto tien minuten voor tijd niet was stilgevallen. “Alles viel opeens uit”, zei Verstappen over de boordradio. Dat stalgenoot Daniel Ricciardo ook een halve seconde moest toegeven op de kop, laat niettemin zien dat Red Bull weer iets achter lijkt te liggen op Mercedes en Ferrari.

Bij die laatste formatie ging overigens niet alles gesmeerd. Sebastian Vettel besloot de sessie slechts als twaalfde. Dat kwam doordat de Duitser zich halverwege in de pits moest melden omdat het team in de telemetriegegevens een probleem had opgespoord. Daarna liet Vettel zich niet meer zien op de baan. Wat er precies aan zijn auto mankeerde, is nog niet bekend.

De zorgen van de veelgeplaagde Jolyon Palmer zullen er in de derde training niet minder op zijn geworden. Al na een paar minuten vloog zijn Renault in brand. Daardoor verloor de Brit voor de tweede keer dit weekend kostbare tijd op de baan. Vrijdag crashte Palmer in de middagtraining.