De derde vrije training in Barcelona laat weinig misverstand bestaan over de huidige rangorde: twee Red Bulls voor twee McLarens.

Sebastian Vettel was vanochtend de snelste. Zijn voorsprong op teamgenoot Mark Webber bedroeg zeven tienden. Hamilton en Button moesten acht tienden toegeven op de Duitser. Daarachter verdeelden Mercedes en Ferrari de plaatsen vijf tot en met acht, onder aanvoering van Michael Schumacher.

Het duurde lang voor de actie op gang kwam. De baan was weliswaar weer opgedroogd na een flinke bui ’s ochtends, maar het voor de grip zo hard nodige rubber was van de baan gespoeld. Na de gebruikelijke installatierondjes duurde het bijna een kwartier voor er weer een auto op de baan verscheen. Het was Williams-coureur Nico Hülkenberg die de eerste rondetijd noteerde. Niet verwonderlijk, want de jonge Duitser had na zijn schuiver van gisteren wat tijd goed te maken.

Sauber-coureurs Kamui Kobayashi en Pedro de la Rosa volgden niet veel later. De Japanner zette direct de snelste tijd neer, maar gleed niet veel later de grindbak in. Aan de buitenkant van de lange doordraaier op weg naar bocht vier kwam hij even op de kerbs terecht en daar bleek nog wat water en vuil te liggen.

Waar de schade bij Kobayashi nog beperkt bleef, had Renault-rijder Vitaly Petrov minder geluk. Op hetzelfde punt brak de auto van de Rus plotseling van achteren uit, waarna een harde impact in de bandenstapels volgde. De sessie werd stilgelegd om de baan schoon te vegen.  

Van de favorieten was alleen Michael Schumacher op dat moment buiten geweest. De Duitser bleef op twee tienden steken van Kobayashi. Nadat het licht weer op groen ging, was het Bruno Senna die als eerste de baan opreed. Al snel werd het commando overgenomen door de grote namen. Hamilton vestigde zich comfortabel op de eerste plaats, totdat de Red Bulls van Vettel en Webber ten tonele verschenen.

Fernando Alonso was erg gretig voor eigen publiek, maar had moeite een vrije ronde te vinden. Ook zijn teamgenoot Massa beleefde een klein momentje, maar wist de Ferrari uiteindelijk weer onder controle te krijgen.

Kobayashi zag steeds meer coureurs onder zijn tijd duiken, maar hield nog lang stand in de toptien. Uiteindelijk moest hij genoegen nemen met de twaalfde plaats. Hij bleef wel nipt zijn teammaat De la Rosa voor.

Mercedes hield zich lange tijd gedeisd. Een kwartier voor tijd kroop Schumacher uit zijn schulp en nestelde zich tussen de Red Bulls en McLaren op de derde plaats. Nico Rosberg bleef net als gisteren opnieuw achter bij zijn ervaren teamgenoot, die hij de vorige races nog telkens te snel af was.

Tegen het eind van de sessie opende de McLarens opnieuw de aanval. Zowel Hamilton als Button slaagde erin Schumacher te passeren, maar de Red Bulls bleken te snel.  Met nog vijf minuten te gaan moest Adrian Sutil zijn Force India langs de kant parkeren vanwege een technisch probleem. De Duitser had op dat moment de negende tijd in handen en zag alleen Robert Kubica nog voorbij komen.

In de strijd tussen de nieuwe teams lijkt Lotus definitief een gat te hebben geslagen. Trulli en Kovalainen waren zo’n vier seconden langzamer dan de snelste tijd, terwijl HRT en Virgin meer dan vijf seconden moesten toegeven.  Hekkensluiter Senna eindigde zelfs op bijna tien seconden van Vettel, maar kon door technische problemen ook maar een handvol ronden rijden.