Nico Rosberg heeft de snelste tijd genoteerd in de derde vrije training in Montreal. Lewis Hamilton staat aan de andere kant van de tijdenlijst nadat in de slotfase tweemaal de rode vlag uitgaat. Eerst voor een crash van Felipe Nasr en daarna vanwege de stilgevallen McLaren van Jenson Button.

De regenbuien boven Montreal zijn weggetrokken en de zon schijnt weer. Maar er staat een fris briesje en de baantemperatuur is bij het begin van de derde vrije training dan ook nog onder de dertig graden. Het zaterdagprogramma is een uur naar voren geschoven ten opzichte van het gebruikelijke tijdschema, om de kwalificatie niet te laten overlappen met de finale van de Champions League. 

Het weerhoudt de Canadese racefans er niet van de tribunes al vroeg op de ochtend massaal te bevolken. Fernando Alonso had gewoon kunnen uitslapen, want bij een check heeft Honda geconstateerd dat er een probleem is met de motor. Die moet dus vervangen worden, en McLaren kiest ervoor geen joker in te zetten om de hele nacht door te mogen werken en in plaats daarvan de vrije training grotendeels op te offeren. 

Ook Max Verstappen is voorzien van een nieuwe motor, zijn vijfde van het seizoen. Dat betekent dat hij naast de straf van vijf startplaatsen uit Monaco voor de aanrijding met Romain Grosjean nog eens tien startplaatsen moet inleveren. Als hij de gridstraf voor het overschrijven het maximaal aantal toegestane motoren niet volledig kan inlossen, krijgt hij een tijdstraf mee voor de race. Verstappen sluit de training af op de zestiende plaats. 

Het zijn de Ferrari’s die aan het begin van de training het tempo aanvoeren, terwijl de Mercedes-coureurs wachten tot de andere coureurs het circuit weer wat hebben ingereden na de buien van vrijdag. Het gebrek aan grip uit zich in een hele rits coureurs die de laatste chicane missen (Sainz, Vettel, Pérez, Nasr, Ericsson, Verstappen en Maldonado). De wedstrijdleiding draagt de coureurs op om na het afsteken van de chicane aan de linkerkant van het rechte stuk te blijven tot ze een markeerpunt zijn gepasseerd. 

Na twintig minuten gaan de Mercedessen voor het eerst de baan op. Nico Rosberg nestelt zich snel bovenaan de tijdentabel en ook de Williamsen melden zich op de baan en van voren. Lewis Hamilton gaat op jacht naar de tijd van zijn teamgenoot, maar blokkeert een wiel bij het aanremmen voor de hairpin. 

Terwijl Kimi Räikkönen wel een duizendste sneller gaat dan Rosberg en ook Grosjean zich weer van voren laat zien, gaat het mis voor Felipe Nasr. Als hij zijn banden probeert op te warmen, breekt de Sauber uit op het rechte stuk tussen de hairpin en de chicane en knalt frontaal in de muur. De Braziliaan kan ongedeerd uitstappen, maar om het wrak weg te halen, is een rode vlag onvermijdelijk. 

Er blijft nog net genoeg tijd over voor de runs op de superzachte banden. Ondertussen is ook de McLaren van Alonso weer voorzien van een krachtbron en kan hij toch nog een paar rondjes rijden. De McLaren-monteurs kunnen echter direct weer aan de bak, want niet veel later valt Jenson Button stil op de baan. Rosberg heeft ondertussen de koppositie heroverd en omdat opnieuw de rode vlag wordt gezwaaid, komt die niet meer in gevaar.