De derde vrije training in Sotsji is voortijdig gestopt na een grote crash van Toro Rosso-coureur Carlos Sainz. De Spanjaard schoot hard van de baan af bij bocht dertien.

Na 35 minuten trainen gaat de rode vlag uit. Er hangt dan al een tijdje geel in sector twee en drie. Waarom is onduidelijk, tot de camera’s beelden laten zien van de bij bocht dertien in de barrière geklapte bolide van Sainz, waarna het rood gelijk uit wordt gehangen.

De Toro Rosso van Sainz staat diep in – en deels onder – de tec-pro barrière. Er worden aanvankelijk geen beelden van zijn crash uitgezonden, terwijl onduidelijk is hoe het met Sainz gaat. “De auto heeft geen stroom meer, dus we weten niet hoe het gaat”, vertelt het team aan Sainz’ teamgenoot Max Verstappen.

De ontzetting van Sainz en zijn bolide, wordt evenmin in detail getoond. Het enige wat de regie laat zien, zijn beschadigingen aan de vangrail naast de baan in de snelle drs-zone – waar snelheden van meer dan driehonderd kilometer per uur worden gehaald – voor de bocht waarin Sainz is gecrasht.

De doktersauto is wel snel ter plaatste bij de plek van de crash. Ook staan er takelvoertuigen. Deze zijn noodzakelijk om de tec-pro blokken van Sainz’ Toro Rosso te tillen, want deze wegen zo’n 120 kilo per stuk en zijn gemaakt van zeer stevig foam, met een ijzeren plaat als kern er middenin.

Na een minuut of twintig, is te zien dat Sainz uit zijn auto is gehaald. Hij wordt op een brancard een ambulance in gerold, maar steekt zijn duim omhoog als teken dat hij in orde is. FIA-persman Matteo Bonciani laat daarop weten dat Sainz ‘bij bewustzijn is’ en meer informatie zal volgen.

Update: uit de eerste beelden van de crash valt op te maken dat Sainz bij de aanremzone de controle kwijt was, schuin tegen de vangrail voor bocht dertien aan klapte en vervolgens met hoge snelheid de baan af schoot, de barrière in.

Update 12:25: Sainz is inmiddels per helikopter naar het ziekenhuis gebracht.

Training
Als de training voortijdig wordt gestaakt, staat Nico Rosberg bovenaan na een drukke sessie. Vanwege het oponthoud in VT1 en VT2, wordt er vanaf het begin van de derde training gelijk veel gereden. Valtteri Bottas is daarbij lange tijd de snelste man, maar Rosberg duikt dus onder zijn tijd door.

Bottas claimt eerst P1 op de zachte banden, waarna hij deze aanscherpt op de super-softs. Op datzelfde rubber gaat Rosberg daarna meer dan een seconde sneller dan de Fin, maar die brengt de marge terug tot drie tienden, voordat Rosberg zich weer verbetert en een gat van zeven tienden slaat.

De derde plek in een door de teams met Mercedes-motoren gedomineerde training is er voor Rosbergs Mercedes-teamgenoot Lewis Hamilton. Sergio Pérez is vierde, voor Williams-coureur Felipe Massa. Sebastian Vettel is zestiende voor Ferrari. Max Verstappen eindigt de sessie als zeventiende.