Max Verstappen heeft ook in de derde vrije training in Canada de snelste tijd op de klokken gekregen, nadat hij vrijdag de toon al had gezet in de eerste twee sessies.

Voor de Nederlander is het zo dus een hattrick aan eerste plekken wat de vrije trainingen in Montréal betreft. Zijn snelste tijd in VT3 was een 1:11.599, waarmee hij 0.049 seconde sneller was dan Ferrari’s Sebastian Vettel. Het waren ook Vettel en teamgenoot Kimi Räikkönen die daarvoor het grootste deel van de sessie bovenaan stonden, nadat zij al vroeg op de snelle hypersofts naar buiten waren gegaan.

Vettel zat minder dan een halve tiende achter Verstappen.

Verstappen kwam namelijk pas na een minuut of twintig de baan op, en deed dat toen op ultrasofts. Met zijn eerste getimede ronde sprong hij kortstondig naar wat op dat moment de derde plek was, achter de Ferrari’s. Mercedes-coureur Lewis Hamilton mengde zich in het eerste halfuur ook op ultrasofts in de strijd en wist daarop rond het halfuur binnen een tiende van Vettel – op dat moment de snelste man – te komen.

Toen de Mercedes-coureurs in het laatste halfuur eindelijk hypersofts onder hun bolides lieten schroeven, voor het eerst dit weekend, had Hamilton meerdere rondjes nodig alvorens hij zijn op ultrasofts gereden tijd wist aan te scherpen. Met een 1:11.706 werd hij uiteindelijk vierde, op een tiende van Verstappen.

Verstappen reed zijn snelste tijd uiteindelijk op iets minder dan een kwartier voor het eind. Achter de top vier was Red Bulls Daniel Ricciardo vijfde, voor Mercedes’ Valtteri Bottas. Sergio Pérez (Force India) was op P7 best of the rest, met het gat tussen de top zes en de rest zo’n zeven tienden.