De 6 uur van Spa is namens Toyota gewonnen door Fernando Alonso, Sébastien Buemi en Kazuki Nakajima. De Belg Stoffel Vandoorne reed bij zijn debuut in het World Endurance Championship met zijn SMP-teamgenoten naar de derde plek in een door hagel, regen en zelfs sneeuw geteisterde race.

Het team van Toyota houdt het World Endurance Championship in een onwrikbare houdgreep en ook van een directe strijd tussen de twee Japanse bolides was op Spa amper sprake, na vroege technische pech voor de Toyota met nummer 7 van Mike Conway, Kamui Kobayashi en José María Lopéz – de enige rivalen van Alonso, Buemi en Nakajima in het WK.

De van pole vertrokken Toyota #7 stond door een probleem met een sensor namelijk enkele ronden ter onderzoek in de pits geparkeerd. Toen het euvel eenmaal was verholpen, klommen ze weer op naar de zesde plek. Een belangrijke zesde plek, want hierdoor mogen Alonso, Buemi en Nakajima zich nog geen kampioen noemen, wat ze wel hadden kunnen doen als de andere Toyota de finish niet had gehaald.

Op zeldzame momenten scheen de zon.

Penibel werd het alleen even toen Alonso het natte astroturf raakte en spinde, al kon hij zijn weg vervolgen. Niet zonder de nodige safetycar-onderbrekingen, overigens: de race werd geregeld geneutraliseerd vanwege het slechte weer, tot sneeuw aan toe, en een aantal incidenten. Met nog een minuut of elf te gaan, werd de race afgevlagd vanwege de welhaast winterse neerslag.

Met alleen de seizoensfinale nog voor de boeg, de prestigieuze 24 Uur van Le Mans, hebben Alonso en co. 31 punten voorsprong. Fors, maar niet onoverkomelijk, met half juni maximaal 39 punten te verdienen op Le Mans, wat een dubbelepuntenrace is. Toyota heeft het teamkampioenschap ondertussen veiliggesteld met het resultaat op Spa.

LMP2 en GT
Achter de winnende Toyota claimde Rebellion de tweede plaats, met de SMP-equipe waar Vandoorne samen met Vitaly Petrov en Mikhail Aleshin deel van uitmaakt dus op de derde plek. Vandoorne maakte dit weekend zijn debuut in het WEC en maakte indruk.
(tekst loopt door onder de foto)

Vandoorne imponeerde bij zijn debuut in het WEC.

In de LMP2-klasse pakte Dragonspeed de zege, met onder meer ex-Formule 1-coureurs Pastor Maldonado en Anthony Davidson achter het stuur, voor de door onder meer Jean-Eric Vergne én de jonge Nederlander Job van Uitert bestuurde auto van G-Drive.

Ho-Pin Tung greep met Jackie Chan DC Racing net naast het podium in de LMP2; hij finishte als vierde in die klasse en tiende overall. Racing Team Nederland, met Giedo van der Garde, Nyck de Vries en Frits van Eerd, finishte als twaalfde in de algehele eindstand. Bij de GT’s eindigde Nick Catsburg met teamgenoot Martin Tomczyk als negende in zijn klasse.