Het is voor de jonge Duitser Pascal Wehrlein een week om nooit meer te vergeten: afgelopen zondag pakte hij in de DTM zijn eerste zege, nu heeft het Formule 1-team van Mercedes bekendgemaakt hem de rest van het seizoen aan te stellen als reservecoureur.

Wehrlein legde dit jaar in de simulator een slordige 12.000 virtuele kilometers af in de W05. “Op Nico en Lewis na is Pascal het meest bekend met de procedures van de W05, en daarom is hij de aangewezen persoon voor de rol van reservecoureur”, aldus teambaas Toto Wolff. De nieuwe reservecoureur zal meereizen naar de resterende zes races, om daar als vervanger op te treden als Hamilton of Rosberg iets overkomt.

De promovendus is vanzelfsprekend door het dolle heen: “Ik werk mijn hele leven al hard voor een kans in de Formule 1. En het was altijd de bedoeling dat dat bij Mercedes zou zijn. Nu ik die test heb gedaan en mijn nieuwe rol heb gekregen, is er een droom voor mij uitgekomen.”

Vorige week mocht de 19-jarige Wehrlein voor de eerste keer in het echt gasgeven, met de Mercedes-bolide uit 2012. Op het circuit van Portimao legde hij het keurige aantal van 109 ronden af. “Ik heb het ontzettend naar mijn zin gehad. Eerst moest ik wennen aan de snelheid, de krachtige remmen en de enorme bochtensnelheid. Maar aan het einde wilde ik niet meer terug naar de pits. Je kunt het niet vergelijken met de DTM”, jubelde Werhlein toen.

Wolff was na de test onder de indruk van zijn jonge pupil. “Hij leverde een kalme, indrukwekkende prestatie. Precies zoals we verwacht hadden. Er ligt een veelbelovende toekomst voor hem in het verschiet, en we zijn blij hem er in de spannende ontknoping van het seizoen bij te hebben.”