McLaren-teambaas Martin Whitmarsh denkt dat Lewis Hamilton zich nog wel eens achter zijn oren heeft gekrabd – en dat ook zal blijven doen – vanwege zijn beslissing om McLaren te verruilen voor Mercedes.

In interview met Formula1.com vertelt Whitmarsh dat hij nog steeds niet precies weet waarom Hamilton heeft besloten volgend jaar voor Mercedes te gaan rijden. “Het eenvoudige antwoord is dat ik het niet weet. Lewis weet ongetwijfeld wat de doorslag heeft gegeven, maar ik kan enkel gissen.”

“Wat volgens mij in ieder geval meespeelde, als ik mag speculeren, was Lewis z’n behoefte om het nest te verlaten en zelfstandig te worden”, denkt Whitmarsh, die stelt dat er niets mis was met het contract dat McLaren de coureur had voorgelegd: “Ik denk dat het contract dat wij voor hem hadden, hem de bestbetaalde coureur op de grid zou hebben gemaakt.”

“Of Mercedes meer heeft geboden, weet ik niet, maar ik denk dus van wel”, vervolgt de teambaas, voor wie Hamiltons beslissing ‘als een verrasing, maar niet als een schok’ kwam. “Hij hakte de knoop door na de Grand Prix in Singapore, wat een slechte race voor hem was. In mijn ogen was dat een slecht moment om een besluit te nemen, want zoiets moet je niet doen na een teleurstellend weekend.”

“Desondanks heb ik respect voor Lewis z’n beslissing, maar ik kan niet ontkennen dat ik denk dat hij volgend seizoen beter af zou zijn als hij bij ons was gebleven, want volgens mij is McLaren het sterkere team.”

Dat Hamilton sinds het aankondigen van zijn overstap naar Mercedes vol lof over de kansen en mogelijkheden bij dat team gesproken heeft, zegt volgens Whitmarsh bovendien niets. “Je moet een dergelijke beslissing immers naar buiten toe verantwoorden”, weet hij.

“Je gaat natuurlijk niet toegeven dat je voor het geld hebt gekozen, net zoals je ook niet vlak nadat je getekend hebt erkent dat je een verkeerde beslissing hebt gemaakt”, zegt de Engelsman, die denkt dat zijn landgenoot nog spijt krijgt van zijn keuze: “Hij moet leven met de beslissing die hij heeft gemaakt, maar ik denk en hoop dat hij er volgend jaar spijt van krijgt of dat zelfs nu al heeft.”

“Volgens mij zijn er namelijk al momenten geweest waarop hij zichzelf heeft afgevraagd waarom hij ervoor gekozen heeft naar Mercedes te gaan. Maar ja, als je een dergelijke beslissing hebt gemaakt, moet je natuurlijk ook vooruit kijken en er het beste van maken.”

“Wat de laatste twee races betreft: die willen we graag nog winnen, en volgens mij denkt Lewis daar ook zo over. Het is in ieder geval waar we het nu telkens met elkaar over hebben. Daarnaast verwacht ik dat ons nog wel enkele emotionele momemten wachten, zoals in Brazilië wanneer hij zijn laatste race voor ons zal rijden en we vervolgens uit elkaar gaan.