*

Williams gaat Kubica en Di Resta testen

Daan de Geus

Daan de Geus

1 jaar geleden

Williams gaat Kubica en Di Resta testen
Sutton Images

Het team van Williams gaat Robert Kubica en Paul di Resta allebei evalueren met oog op een racezitje voor 2018. Kubica krijgt twee testdagen, Di Resta eentje.

Felipe Massa is ook nog kandidaat voor het zitje naast Lance Stroll in 2018, maar aangezien hij momenteel al voor Williams rijdt, beschikt het team over alle benodigde data over de Braziliaan.

Voor Kubica staat op 11 oktober de eerste testdag op het programma, op Silverstone. Daarna test hij 18 oktober op de Hungaroring, alwaar Di Resta de dag daarvoor in actie komt.

Di Resta wordt door Williams naar verluidt als graadmeter voor Kubica’s mogelijkheden gezien, maar zou los daarvan ook zelf geĆ«valueerd worden met oog op volgend seizoen.

Williams-reserve Di Resta.

Voor de tests wordt een Williams-bolide uit 2014 gebruikt, aangezien zomaar tussendoor testen met een huidige auto niet is toegestaan. Beide coureurs hebben al wel eerder met 2017-auto’s gereden.

Di Resta deed dat tijdens het raceweekend op de Hungaroring als vervanger van de destijds zieke Massa. De Schot stapte voor de kwalificatie en race in en maakte indruk op Williams.

Kubica testte enkele dagen daarna op de omloop nabij Boedapest, voor het team van Renault. Hij werkte eerder met die formatie aan een comeback, maar Renault koos voor 2018 voor Carlos Sainz.

Kubica tijdens zijn Renault-test in Hongarije.

Kubica reed in 2010 zijn laatste Grand Prix. In de aanloop naar het volgende seizoen raakte hij zwaargewond tijdens een rally-ongeluk, voornamelijk aan zijn rechterarm.

De Pool, 32, heeft lang moeten revalideren om de kans op een comeback realistisch te maken, al zat Renault nog ‘met enkele vraagtekens’ na zijn test in Hongarije en eerdere tests met een 2012-auto.

Di Resta reed, tot zijn invalbeurt in Hongarije, eind 2013 voor het laatst een Grand Prix. Nadat hij zijn zitje bij Force India verloor, keerde hij terug in de DTM en werd hij in 2016 Williams-reserve.