Het team van Williams zou van plan zijn Robert Kubica tijdens de bandentest na de Grand Prix van Abu Dhabi een dag achter het stuur van haar 2017-auto te zetten.

Na de seizoensfinale in Abu Dhabi wordt er nog twee dagen op het Yas Marina Circuit getest, waarbij testwerk voor bandenleverancier Pirelli op het programma staat. Het team van Williams wil één van die dagen nu naar verluidt gebruiken om Kubica te evalueren in een 2017-auto.

Wiliams’ technisch directeur Paddy Lowe vertelt aan het Duitse Sky Sports dat het “vrijwel zeker” is dat de Poolse coureur een testdag krijgt, al wordt dit volgens Lowe intern nog besproken. Het Britse Autosport meldt op haar beurt echter dat al zeker is dat Kubica gaat testen.

Volgens die publicatie is Kubica’s management – onder meer bestaande uit oud-Formule 1-coureur Nico Rosberg – ondertussen druk bezig sponsors te zoeken om Kubica’s kansen op het nog vrije Williams-zitje voor 2018 te vergroten.

Williams gaat in 2018 verder met Lance Stroll, maar zijn huidige teamgenoot Felipe Massa rijdt in Abu Dhabi zijn laatste race. Kubica wordt al enige tijd als mogelijke opvolger genoemd. Na zes jaar afwezigheid werkt Kubica aan een comeback, nadat hij in 2011 zwaargewond raakte bij een rallycrash.

Kubica testte eerder dit jaar met een 2017-auto van Renault.

Kubica is ter evaluatie twee keer achter het stuur van een Williams-bolide uit 2014 gekropen, in Silverstone en Hongarije, maar het team heeft hem nog niet in een 2017-auto in actie gezien. De bolides van dit jaar zijn sneller, hebben meer downforce en zijn fysiek zwaarder te besturen.

Kubica heeft eerder voor Renault getest, met zowel een 2012- als 2017-auto. Na zijn test met een auto van dit jaar zat Renault nog met ‘enkele vraagtekens en dat team besloot voor 2018 uiteindelijk voor Carlos Sainz te gaan.

Behalve Kubica is ook Williams-reserve Paul di Resta een kandidaat voor Massa’s zitje. Hij viel in Hongarije in voor de Braziliaan en maakte indruk op het team. Ook Di Resta heeft met een 2014-auto getest. Pascal Wehrlein en Daniil Kvyat zijn outsiders voor het stoeltje.