Volgens teambaas Toto Wolff is de gespannen relatie tussen Lewis Hamilton en Nico Rosberg het zwakste punt van Mercedes. Als dit het team pijn gaat doen, sluit hij niet uit dat Mercedes met een ander duo verder gaat.

Dat verklaart Wolff in interview met Motorsport.com. “Het is soms een probleem voor ons dat we na een gewonnen race altijd met één boze coureur zitten”, meldt de chef van het team dat in 2015 zestien van de negentien races heeft gewonnen, met tien zeges voor Hamilton en zes voor Rosberg.

In enkele gevallen ging het daarbij tijdens een race mis tussen de twee, in duel of bij de start, wat dan voor scheve gezichten zorgt. Een bijkomend probleem, vertelt Wolff, is echter dat de frustatie van de coureur die het onderspit heeft moeten delven soms overslaat naar het team, net als de onderlinge spanning. “En dat is echt iets dat moet ophouden”, beklemtoont hij.

Met die laatste opmerking haakt Wolff ook in op recente discussies binnen het team over de strategie en instructies omtrent het gebruik van motorinstellingen, en of Mercedes altijd identieke (pitstop)strategieën moet aanhouden om het resultaat te optimaliseren voor het team.

Volgens Wolff heeft er zich ‘achter gesloten deuren veel afgespeeld’. Als team is Mercedes in zijn ogen desondanks ‘heel sterk en verenigd’ en hij ziet het ook als een plus dat Mercedes over zeer gekwalificeerd personeel met sterke karakters beschikt: “Maar de gespannen relatie tussen onze coureurs – en de soms ook gespannen relatie tussen de coureurs en het team – is ons zwakste punt.”

Rijderskeuzes
Mercedes heeft drie jaar geleden bewust besloten met ’twee gelijkwaardige coureurs’ aan te treden toen het Hamilton aantrok als teamgenoot van Rosberg, legt Wolff uit: “Om het team beter te maken en sneller progressie te boeken.” Of deze filosofie – en het huidige rijdersduo – met oog op de toekomst nog altijd het beste is, trekt de Oostenrijker nu in twijfel. “We moeten daar over na gaan denken.”

“Als we het gevoel hebben dat de relatie tussen onze coureurs niet strookt met de eenstemmigheid en filosofie binnen het team, moeten we dat wellicht meenemen bij toekomstige beslissingen aangaande onze rijdersbezetting”, waarschuwt Wolff.

De teambaas wil daarbij niet specificeren of dit betekent dat Mercedes overweegt een nummer één en twee aan te wijzen of dat het één van haar huidige coureurs wil vervangen: “We willen snelle en getalenteerde coureurs hebben, maar het moeten ook goede jongens zijn om mee te werken.”

Wereldkampioen Lewis Hamilton tekende eerder dit jaar een nieuw contract dat hem tot en met 2018 bij Mercedes houdt. Vice-kampioen Nico Rosberg staat ‘in ieder geval tot 2017’ onder contract, wat vermoedelijk betekent dat er opties zijn om het contract te verlengen voor na 2016.