Toto Wolff is ervan overtuigd dat hij en Mercedes sterker uit dit jaar komen dan de concurrentie. De teambaas vertelt aan de verzamelde media bij de Autosport Awards dat hij en zijn team niet bij de pakken neer gaan zitten.

Nadat Lewis Hamilton de seizoensfinale van 2021 op spectaculaire wijze verloor, verscheen Toto Wolff voor de camera van de Netflix-serie Drive to Survive. De producent vroeg aan Wolff of Red Bull het volgende jaar een doelwit zou zijn. Wolff zette een stem op die deed denken aan een schurk uit een James Bond-film en antwoordde: “Iedereen is volgend jaar een doelwit”. 

Dat dreigement heeft Wolff nooit echt waar kunnen maken. In de twee jaar sinds dat moment heeft Mercedes maar één race gewonnen. Red Bull heeft een gigantisch gat naar de Duitse rivaal geslagen. Mercedes daarentegen moet het nu opnemen tegen Ferrari, McLaren en Aston Martin in de strijd om de overige podiumplekken. Mercedes heeft dan misschien wel de tweede plek veiliggesteld, maar dat is een schrale troost voor het ooit zo dominante team.

Volg FORMULE1.nl op Whatsapp

FORMULE 1 Magazine is nu ook te volgen via een eigen WhatsApp-kanaal. Volg ons en we nemen je voor, tijdens en na een Grand Prix mee in de paddock en op de grid! Bij ons sta je op pole voor nieuws, video's en achtergronden over Formule 1 en Max Verstappen! 🏎️

Wolff heeft zijn aandacht nu gericht op volgend jaar, wanneer Mercedes opnieuw het roer omgooit en met een volledig nieuw ontwerp aan de startlijn verschijnt. “Ik had graag gewild dat we mee hadden gedaan om de titel, maar dat was niet het geval”, zegt Wolff. “Dus we kijken uit naar volgend jaar. Alle zeilen zijn bijgezet voor 2024. We onthouden de lessen van dit jaar. Het gaat nu om de nieuwe auto, het gaat om de organisatie. De auto van volgend jaar zal wat meer traditioneel zijn in wat je verwacht van een Formule 1-auto. Maar er zijn wel een paar interessante details die we nog niet hebben gezien op andere auto’s.”

Wolff erkent ook dat deze lastige periode onvermijdelijk was, al kan hij het toch niet nalaten een nieuw dreigement te uiten. “We wisten dat er een tijd zou komen dat het moeilijker zou worden. Na acht titels is dat nu gebeurd. De dagen dat we verliezen zijn de dagen waar onze concurrenten spijt van krijgen, want wij leren dan het meest. Dit jaar hebben we zeker karaktervorming doorgemaakt. Ik hoop dat het fundament er nu ligt om weer competitief te zijn.”

Bekijk hier alvast de volledige F1-kalender voor 2024


Het dubbeldikke ‘Jaar van Max’ (132 pagina’s!) van FORMULE 1 Magazine ligt NU in de winkel (of bij je thuis als abonnee). Het blad is ook digitaal te lezen en te bestellen, met gratis bezorging in heel Nederland. Geniet van boeiende interviews, achtergronden en reportages vanuit de paddock, van historische verhalen, scherpe columns, schitterende fotografie en nog veel meer. In dit nummer onder andere:

  • Openhartig gesprek met Max: ‘Sportief succes bepaalt niet mijn hele leven’
  • Exclusief interview: Jos Verstappen over pieken en dalen
  • Op bezoek bij Jens Munser: Zo wordt Max’ helm gespoten
  • Interview met Nico de Jong, het brein van Verstappen.com
  • Fotoreportage: Het jaar van Max door de lens van Peter van Egmond
  • Doe mee en win: De grote F1 fotoquiz met prachtige prijzen
  • Extra: dubbelzijdige megaposter Max met de kalender van 2024
  • Win gesigneerde F1-boeken en de EA Sports F1 Game 2023
  • Alles over de laatste twee GP’s van 2023 in Las Vegas & Abu Dhabi en nog veel meer!