Het circuit van Zandvoort zegt te kunnen tekenen om in 2020 een Nederlandse Grand Prix op de Formule 1-kalender te krijgen. Er zou een concreet aanbod vanuit de Formule 1-organisatie liggen.

Dat bericht De Telegraaf, waarbij circuiteigenaar Prins Bernhard van Oranje junior het dagblad vertelt dat het serieus is: “Als wij nu tekenen, dan heeft Nederland in 2020 weer een Grand Prix. Met Max Verstappen. Iedereen is er bij ons terdege van bewust dat dit een unieke kans is.”

De prins krabbelde in een reactie aan NPO Radio 1 vanochtend iets terug maar ontkende niet dat de Formule 1-organisatie per brief heeft laten weten een race in Zandvoort te willen. “Het is onze droom dat in 2020 mogelijk te maken. Ik heb wel het idee dat de bron van De Telegraaf goed geïnformeerd is”, zegt hij. “Maar we moeten nog een hoop stappen nemen om dit mogelijk te maken.”

Zandvoort ontving onlangs Charlie Whiting nog, de veiligheidsgedeputeerde en wedstrijdleider van de Formule 1. In september kwam hij het circuit inspecteren. “Hij was onder de indruk van de glooiingen en omgeving van het circuit”, liet een circuitwoordvoerder toen weten.

Whiting liet daarvoor ook al weten veel mogelijkheden te zien voor Zandvoort, dat zelf eerder, in 2017, een haalbaarheidsstudie uitvoerde nadat de interesse voor het terughalen van de Nederlandse Grand Prix – de laatste was in 1985 – serieus werd. De conclusie van het onderzoek was dat het haalbaar, maar nog niet tastbaar was.

Lees ook: Haalbaarheidsonderzoek Zandvoort: Formule 1 haalbaar, niet tastbaar.

Inmiddels ligt dat volgens De Telegraaf anders. ‘Zandvoort is goed uit alle onderzoeken gekomen die door de betrokken partijen zijn gedaan’, schrijft de krant. Wat het kostenplaatje betreft zou de hosting fee op twintig miljoen euro liggen en zijn de totale kosten geraamd op dertig á veertig miljoen euro.

Zandvoort ondervindt in de strijd om een Grand Prix van Nederland concurrentie van TT Circuit Assen. Ook in Assen is de FIA afgelopen jaar wezen kijken. In juli vertelde circuitvoorzitter Arjan Bos nog in 2020 een Grand Prix in Assen te kunnen houden ‘als de Formule 1 ja zegt’.