In de rubriek Zo was… blikken we dit keer terug op de vorige keren dat de Formule 1 in Paul Ricard was. Van 1971 tot en met 1990 werd er veertien keer een Grand Prix gehouden. De Formule 1 keert er dit weekend terug, na een afwezigheid van 28 jaar.

De eerste Franse Grand Prix op Paul Ricard, in 1971, was een prooi voor Jackie Stewart in zijn Tyrrell 003. Het was de derde zege van het jaar voor de latere kampioen.

Een mooi zoekplaatje uit 1973, met een McLaren, Ferrari, Lotus, Brabham, March, Tyrrell en twee Shadows.

René Arnoux en Carlos Reutemann in duel in 1980, het jaar dat Reutemanns Williams-teamgenoot Alan Jones de race wint.

Nigel Mansell snelt in zijn Lotus het rechte stuk op in de editie van 1983. De Brit haalt het einde van de race niet. Alain Prost wint voor Renault.

Ook in 1987 al een vaste feature op Paul Ricard: lange rechte stukken. Let op hoe de Williams de McLaren slipstreamt.

De start van de Grand Prix van Frankrijk van 1988. Al uit beeld is polesitter Prost, die de race ook wint, voor de hier afgebeelde Ayrton Senna (12) en Michele Alboreto (27, in de tweede Ferrari).

Een tijdsbeeld uit 1990, het pitcomplex. Dat ziet er nu een stuk moderner uit.

Ivan Capelli rijdt in de laatste editie van de race, 1990, 45 ronden op kop voor het kleine March. Prost leidt slechts drie ronden, maar dat zijn wel de drie laatste ronden.

Een korte comeback: in 2016 werken een aantal teams voor Pirelli een regenbandentest af op Paul Ricard. Hier met Daniil Kvyat voor Red Bull en Ferrari’s Sebastian Vettel op de baan.

De Formule 1 racet voor het eerst sinds 2008 weer in Frankrijk – de laatste keer was op Magny-Cours – en voor het eerst sinds 1990 op Paul Ricard.