De huidige bestuursstructuur van de Formule 1 – waarin de Strategy Group een leidende rol speelt – werkt niet. Dat is de mening van Force India-kopstuk Robert Fernley en zijn Red Bull-collega Christian Horner.

Force India en Red Bull hebben nota bene zelf zitting in de Strategy Group, waar verder de teams van Ferrari, Mercedes, McLaren en Williams in vertegenwoordigd zijn. Behalve dat elk van deze renstallen één afgevaardigde levert, telt de Strategy Group nog twaalf andere leden. De internationale autosportbond FIA en commerciële uitbater FOM vaardigen namelijk elk nog zes gedeputeerden af voor Strategy Group bijeenkomsten.

Het probleem met de Strategy Group, zo meent Fernley, is echter dat het hele idee erachter verkeerd is. Dat de teams een woordje mee mogen spreken over de regelgeving en te varen koers, zorgt er volgens Force India’s adjunct-teambaas namelijk voor dat de sport niet goed geregeerd kan worden. “Als systeem is het ongeschikt. We zijn nu al anderhalf of twee jaar zo bezig, maar de Strategy Group heeft nog niks bijgedragen.”

“De teams zouden niets te zeggen moeten hebben over welke kant de sport op gaat”, herhaalt Fernley, die vindt dat het vroeger beter was, toen FOM-directeur Bernie Ecclestone en de tot eind 2009 in functie zijnde FIA-president Max Mosley ‘gewoon de lakens uitdeelden’. “Toen was het in ieder geval duidelijk hoe het er voor stond en wat er ging gebeuren. En de teams hadden dat dan maar te accepteren.”

Fernley’s woorden sluiten aan bij eerdere uitspraken van Ecclestone, die verklaarde dat het goed voor de sport zou zijn als het wat minder democratisch zou gaan. Ecclestone’s goede vriend Flavio Briatore stelde ondertussen zelfs in klare taal dat de Formule 1 ‘een goedaardige dictator’ nodig heeft.

Horner
Red Bull-teamchef Christian Horner wil zover niet gaan, maar kan zich wel vinden in de teksten van Fernley. “Want ieder team heeft z’n eigen belangen en vecht daar voor. Op die manier kom je nooit ergens uit. Wat mij betreft is het simpel: de FIA reguleert de Formule 1 en FOM is de uitbater, dus die partijen moeten de koppen maar bij elkaar steken en kijken welke kant ze op willen.”

“Zodra ze daar uit zijn, moeten ze ons gewoon een inschrijfformulier voor de neus leggen. Elk team moet dan vervolgens zelf bepalen of het zich in de door de FIA en FOM bedachte regels kan vinden en mee wil blijven doen.”

Wolff
Wie zich in ieder geval niet in de door Fernley en Horner voorgestelde organisatorische structuur kan vinden, waarbij de teams dus weinig tot niks in te brengen hebben, is Mercedes-teambaas Toto Wolff. “Het is altijd moelijk een goede regeringsvorm te vinden”, erkent hij. “Maar als we ons nu overgeven aan – en zelfs vragen om – een dictator, zitten we hier over twee jaar weer te klagen dat het de verkeerde kant op gaat met de Formule 1.”