Tom Coronel heeft twaalf punten overgehouden aan het tweede opeenvolgende WTCC-raceweekend in China. Op het Shanghai International Circuit scoorde hij deze punten bij elkaar met een achtste en zesde plek.

De Nederlander was daarmee in beide races de beste Chevrolet-coureur in het door Citroën gedomineerde kampioenschap en verstevigde met zijn twee puntenfinishes tevens zijn zevende positie in het klassement.

“Terugkijkend was het op zich een aardig weekend”, vertelt Coronel. “Door de successen van een week eerder hadden we extra gewicht aan boord, wat het moeilijker maakte de strijd met de Honda’s aan te gaan”, verhaalt de coureur die de extra ballast mee kreeg omdat hij een week eerder op het Goldenport Park Circuit een tweede plek pakte, terwijl teamgenoot Tom Chilton daar een race won.

Met zowel de Citroëns als Honda’s qua tempo voor zich, was vooral de kwalificatie een lastig verhaal voor Coronel. “Daarin waren zij namelijk echt sneller.” Vanaf de elfde plek begon Coronel race één echter met ‘een superstart’. “Ik reed in 3.6 seconden naar de honderd kilometer per uur, dus dat was mijn snelste start ooit met de Chevy!”

Coronel pakte daardoor Medhi Bennani bij de start en had daarna nog een ‘leuk gevecht’ met Hugo Valente en profiteerde van het wegvallen van teamgenoot Chilton. “Uiteindelijk achtste dus en daarmee de beste Chevrolet”, kaart Coronel aan.

Ook in de tweede wedstrijd kwam Coronel, weer vanaf P11, goed uit de startblokken. De Nederlander pakte zelfs lokale held Ma Qing Hua nog even, al moest hij de in een razendsnelle Citroën rijdende Chinees later weer laten gaan. Aan het eind van de rit was Coronel – na een verder ‘vrij saaie race’ – dus zesde, met wat hulp van een tijdstraf voor Sébastien Loeb, die zijn eveneens voor Coronel rondrijdende teamgenoot Yvan Muller elimineerde.

“Goede punten voor het kampioenschap”, resumeert Coronel, die verder Citroën feliciteert met het winnen van de constructeurstitel en de blik daarna alvast vooruit richt op het volgende raceweekend, op zijn geliefde Suzuka. “Japan is mijn tweede thuisland, aangezien ik er jaren heb gereden, dus dat geeft me extra energie”, klinkt het hoopvol.

“Verder zullen wij er waarschijnlijk met minder strafgewicht rijden en de Honda’s juist zwaarder zijn, waardoor ik meer strijd verwacht. Ik heb in het WTCC overigens ook al eerder in Suzuka gewonnen, en ik hoop dat te kunnen herhalen. Wie weet lukt dat wel met dat beetje extra energie!”