Vloekend en tierend vloog Sebastian Vettel al in de eerste ronde de muur in op het Sochi Autodrom. Daniil Kvyat gaf hem twee keer een zet, wat einde race betekende voor Vettel.

Kvyat raakte Vettel eerst bij het aanremmen van bocht twee, de eerste echte bocht, en daarna nog een keer in bocht drie. Vettel foeterde over de radio, wat gepaard ging met de nodige woorden die beginnen met een f, maar de Duitser toont zich na afloop een stuk meer bedaard: “Frustrerend”, is een wat netter ‘f-woord’ dat hij nu gebruikt.

Wat Vettel stoort is ‘dat de race 53 ronden duurt, niet twee bochten’, maar ook dat hij er niets aan kan doen als andere coureurs al bij de start te hard van leer trekken. Tegen Kvyat zelf heeft hij niets, zo benadrukt Vettel: “Maar ik denk wel dat hij twee weken geleden al in de fout ging en nu dus weer.”

Twee weken geleden in China moest Vettel bij de start ontwijkende actie ondernemen toen Kvyat binnendoor kwam, waarna hijzelf botste met zijn teamgenoot Kimi Räikkönen. Vettel kon dat toen nog goedmaken met een inhaalrace naar de tweede plek, maar dit keer, in Sotsji, liep het dus echt verkeerd af.

Volgens Vettel zat het na de eerste klap achterop al verkeerd en leidde dat tot de tweede. “Ik ging wat van het gas in bocht drie, omdat ik niet zeker wist of er wat stuk was. Ik kon niet zien of er grote schade was, maar was bang dat ik een lekke band of gebroken ophanging had. Ik hield dus wat in, waarna ik weer hard werd geraakt.”

www.sutton-images.com Kimi Raikkonen (FIN) Ferrari in the Press Conference at Formula One World Championship, Rd4, Russian Grand Prix, Race, Sochi Autodrom, Sochi, Krasnodar Krai, Russia, Sunday 1 May 2016.

Räikkönen had een langere en betere race dan Vettel, maar is ook niet helemaal happy.

Räikkönen
Waar Vettel dus slachtoffer werd van de chaos bij de start, daar vertrok teamgenoot Räikkönen dit keer van verder naar voren en stormde hij gelijk naar P2. De Fin pakte die plek af van landgenoot Valtteri Bottas, maar moest deze weer teruggeven bij de herstart na de safetycar.

Räikkönen werd daarna ook gepasseerd door Mercedes’ Lewis Hamilton, maar kwam na de pitstops wel weer voor Bottas, wat dus de derde plek betekende. “Dit is niet helemaal wat we willen, want we willen winnen”, toont Räikkönen zich niet helemaal tevreden op het erepodium.

Volgens Räikkönen had Ferrari ‘de pace echter niet helemaal na de herstart’. “We waren in ieder geval niet snel genoeg Mercedes aan te vallen”, constateert de nummer drie uit het WK, die 57 punten achter staat op kampioenschapsleider Nico Rosberg, maar twee plekken en tien punten voor teamgenoot Vettel staat.